Ny amatörkamp mellan Norge och Sverige på unionstravet

Kilsbördige hästen San Moteur som nyligen vunnit på världsrekord i Jubileumspokalen. /Foto: Urban Kihlman/ALN.

Unionstravet startade 2005 och har kommit till att bli en kär tradition och uppskattad folkfest på Färjestads travbana. Den 17 september är det återigen dags för landskampen Sverige mot Norge.

För att uppmärksamma att fredsavtalet mellan Sverige och Norge skrevs på i Karlstad hundra år tidigare arrangerades Unionstravet för första gången 2005. Då evenemanget var så pass uppskattat har det blivit till en tradition och en av svensk travsports viktigaste travdagar, där kampen mellan Sverige och Norge avgörs.

– Vi kommer som vanligt ha ett barnområde. Det bjuds på popcorn och vi ska ha hoppborg för de allra minsta barnen. För de äldre barnen kommer vi ha en stor hinderbana i stället.  Självklart kommer vi ha stort fokus på våra ponnys. Man kommer kunna besöka dem i klapphagen samt testa ponnykörning, säger Marie Svensson, travbanechef på Färjestadstravet.

På området kommer barnen även ha möjlighet att träffa Jumpyard och fiska i fiskedamm av Kandyz.

Nytt för i år är våra kallzon-barer på ett av våra serveringsområden, där även en trubadur kommer att underhålla mellan loppen och som på Långfredagen kommer det återigen lukta munkar och churros.

Kallblod

Dagen största begivenhet är kallblodsloppet Unionskampen. Förra året vann Tangen Haap, med tränare Björn Karlsson och kusk Erik Adielsson – ett efterlängtat svenskt ekipage. I år hoppas arrangörerna på att norska Odd Herakles kommer delta.

– Odd Herakles vann för två år sedan, men kunde inte medverka förra året då han var skadad, säger Ken Karlsson, sportchef på Färjestadstravet.

Från Sverige hoppas man att Tangen Haap kommer tillbaka och försvarar titeln.

– Månlykke A.M. skulle vi också vilja se här. Det är en svensk häst på uppgång som i sina bästa stunder inte räds norrmännen. Även Stjärnblomster, vilket är Sveriges bästa sto och har ägarkopplingar till regionen, kan fälla alla med sin speed.

 ”Roliga lopp”

Andra stora lopp är Uno Sweds minneslopp, som har varit med under Unionstravet sedan 2013 för att hylla den legendariska tränaren och kusken som gick bort 2012.

– I detta lopp hoppas vi stort på att Håkan Arvidssons världsstjärna San Moteur startar hos oss med Björn Goop i sulkyn, säger Marie Svensson.

Det är en hemmahäst på alla fronter som är inbjuden till VM-loppet i USA och som i augusti satte nytt världsrekord i Jubileumspokalen på Solvalla.

– Det som är nytt för i år är att vi kommer ha en amatörkamp för att få lite landskampkänsla. Här kommer bara amatörtränade svenska och norska hästar att få delta, säger Ken.

Att lyfta fram amatörerna är något Ken brinner för.

– På något sätt är amatörerna ryggraden i svensk travsport. Jag försöker vara i spetsen i svensk travsport på att låta dem vara med i finrummet. Det blir väldigt roliga lopp.

De med svensk travsports årskort har gratis inträde som alltid på Färjestad. För den som vill spela är rekommendationen att spela via ATG på mobiltelefonen. Det finns inte längre möjlighet att betjäna spel över disk som förr med bara en terminal kvar.

– Det körs inga egna V75-tävlingar i Norge under dagen utan Sverige och Norge har gemensam pott under Unionstravet. Det innebär att V75-omsättningen blir över hundra miljoner, avslutar Ken.

Foto: Urban Kihlman/ALN.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se