Länge leve rutiner

Nu har det badats, grillats och flängts omkring. Vi har njutit och njutit lite till.

Härligt har det varit.

Men enligt mig också lite… Inte stressigt, men liksom uppfordrande. Går det inte att göra lite mer av dagen ändå? Njuter vi tillräckligt? Har vi hunnit träffa alla nu? Har vi badat nog?

Det ska planeras och roddas, väskor ska packas, kalendrar ska synkas. Och däremellan ska det jäklar i mej njutas!

Ja, visst är det ironiskt. Att känna sig pressad över att vara ledig. Men ledigheten innefattar så många förväntningar – förväntningar som vi annars inte hinner ha.

Mer eller mindre medvetna bockar vi av aktiviteter på en osynlig punktlista av förväntningar. När sommaren är slut kan vi räkna ihop vårt resultat längst ned på listan. Blev det en lyckad semester eller ej? Kunde vi inte ha gjort lite mer ändå? Och om vi nu faktiskt gjort allt vi tänkt oss, kunde vi verkligen slappna av och njuta av det?

För sommaren handlar ju inte bara om att proppa in aktiviteter på löpande band. Framförallt finns förväntningen om att vi ska ha roligt och vara glada, allt ska klaffa, solen ska skina.

Sommar i all ära, men i smyg har jag längtat lite efter rutiner igen.

Kanske inte i form av väckarklockor, deadlines och tjafs om vems tur det är att ha bilen. Snarare i termer av att få lämna sina barn på förskolan (oops, det där får man ju inte säga egentligen), åka till sitt kontor utan att någon hänger i ens ben och skriker i ens öra och att få tänka klart sina egna tankar.

Men kanske framförallt för att slippa just den där semesterpressen.

Nu när vardagen har rullat igång igen har vi en färdig mall att följa. Trist på ett sätt, rogivande på ett annat. Tack vare rutiner slipper vi tänka allt för mycket. Och i övrigt får vi lov att bara vara. Det finns inte så många förväntningar att förhålla sig till.

Själv njuter jag som mest av sommaren innan och efter den ”riktiga” sommaren. Då kan man njuta kravlöst och fritt. Inga måsten, allt är bara skön bonus.

Med detta sagt önskar vi er läsare ett vilsamt avslut på sommaren och en snäll start på hösten!

Helena Lundberg, redaktör KHaktuellt

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se