Titanic-regissören: “Jag blev fullständigt förälskad”

Dirigent Jonas Nydensjö och regissör Niklas Riesbeck. /Foto: Erik Lundh.

Baserad på den kända Broadwaymusikalen har Titanic the Musical Sverigepremiär på Wermland opera den 29 september, 110 år efter att oceanångaren kolliderade med ett isberg.

– Broadway satsade stort, men Karlstad satsar faktiskt större, säger dirigent Jonas Nydensjö.

Katastroffärden mellan Southampton och New York med oceanångaren RMS Titanic blev en av historiens största marina katastrofer efter att båten kolliderat med ett isberg och sjönk. Historien om båtens jungfrufärd har gjort upphov till flertalet prisbelönta filmatiseringar, tusentals böcker, musik och musikaler.

– Att Titanic blivit musikal, det är inte så konstigt. Historien har allt som krävs för en bra dramaturgi, säger regissör Niklas Riesbeck.

Det var av en slump som James Camerons elvafaldige Oscarsbelönta film om Titanic hade premiär bara ett halvår efter musikalen, men trots att de baseras på samma historiska händelse är handlingen inte densamma.

Sverigepremiär

Den 29 september i år har Titanic the Musical Sverigepremiär på Wermland opera. Föreställningen baseras på den femfaldigt Tony Awards-prisade succéföreställningen på Broadway med texter av Maury Yeston och manus av Peter Stone.

­Ända sedan Niklas hörde musiken från originaluppsättningen på Broadway på slutet av 90-talet blev han helt hänförd.

–  Jag blev fullständigt förälskad. Den var storslagen, vacker, ambitiös, känslosamt och enormt dramatisk. Ända sedan dess har Titanic snurrat i mitt huvud och jag har funderat på hur man kan iscensätta den här i Sverige. Den 15 april 2018 var jag på Wermland opera och föreslog Titanic för teatern. Det visade sig vara ett lustigt sammanträffande – för just den 15 april 1912 sjönk Titanic.

Musiken

Musiken är en viktig del av Titanic the Musical och dirigentuppdraget kommer delas mellan Jonas Nydesjö och Gudrun Dahlkvist.

– Maury Yeston är en sådan fantastisk duktig kompositör som är så bra på att skriva den här kombinationen av starka låtar men också musikdramatiskt. Musiken är så storslagen och symfonisk. Men de använder också tidsenliga genrer för att ge oss en förnimmelse om var vi är i tiden, säger Jonas och fortsätter:

– Det här är skrivet för en symfoniorkester så det passar ju Wermland opera otroligt bra. Karlstadsuppsättningen är också unik. Om Broadway satsade stort så satsar faktiskt Karlstad större. På premiären av Titanic satt 28 personer i diket, det är stort. Men vi kommer ha fler. Det är extremt kul och när vi har fått välja ett sådant här fantastiskt cast har det varit jättespännande.

Det blir en nyskapad och teknisk komplicerad scenografi av nordirländaren Gary McCann och även om musikalen baseras på Broadwayuppsättning har regissör Niklas Riesbeck tagit inspiration från böcker.

– Det finns ju tusentals böcker. Men det finns också en svensk Titanic-kännare, Claes Göran Wetterholm, som även var med när de gjorde filmen. Jag har träffat honom och via honom har jag fått väldigt mycket information.

I mitten av augusti besökte Claes-Göran Karlstad för att föreläsa för personalen på Wermland opera. Han kommer sedan att ge en offentlig föreläsning den 21/9 på Wermland Operas Stora scen.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se