Elvis!

Det är har gått fyrtiofem år sedan den där varma augustidagen 1977. Det som inte fick hända hände. Det finns de som tvivlar än i dag på att Elvis dog denna dag. Visst finns det konspirationsteorier, det har det gjort sedan den här dagen. Kommer förmodligen alltid spekuleras i om han lever eller om han dog 16 augusti 1977.

I början av sjuttiotalet kom den första look-a-liken Johnny Foster, Elvis och Johnny möttes vid ett tillfälle 1972 vid grindarna till Elvis hem. Sedan dess har det funnits bra och dåliga look-a-likes under åren. Möjligt att detta har spätt på ryktet om att han fortfarande är i livet. Man var rätt snabb med att få ut en film om Elvis liv, redan 1979 kom filmen Elvis, då med Kurt Russell som rocksångaren. Kurt gjorde för övrigt sin skådespelardebut i en Elvisfilm som tolvåring, där han sparkar just Elvis på smalbenet. Han var något äldre när han än en gång sätter på sig Elviskostymen för att råna ett Kasino i Las Vegas i filmen 3000 miles to Graceland med Kevin Costner. Egentligen den enda behållningen i denna rulle är att en tolvåring sparkar Kurt Russell på smalbenet…

I början av åttiotalet kom filmen This is Elvis, där den mest rutinerade och förmodligen topp tre av Elvis imitatörer, Johnny Harra, spelade den 42-åriga Elvis. I denna dramadokumentär, som man får ta för vad den är, men när den kom, så var det egentligen första gången allmänheten fick en inblick i hans liv. Så som man ville att det skulle vara. Här porträtteras Elvis av fyra olika skådespelare, som grabb upp till sina 42 år. Samma år fick Johnny sex miljoner dollar för att uppträda som Elvis på Silver Bird hotel i Las Vegas. Han var den högst betalda underhållaren i Las Vegas 1978. Bara en sån sak.

Att man på skiva började med att ge ut Orion, en artist med en Elvisliknande röst, på SUN Records, var ett smart trick för att låta myten om Elvis leva kvar. Jimmy Ellis, som Orion egentligen hette, uppträdde med mask och sjöng Elvislåtar, runt om i landet. Han besökte faktiskt Sverige på nittiotalet och var med i ett TV program med Oldsberg. Jimmy Ellis gav ut skivor under sitt eget namn men fick aldrig fart på karriären så masken åkte på igen. Till saken hör också att i samma veva, strax efter Elvis död, gav Gail Brewer-Giorgio ut en bok vid namn Orion, om en rocksångare som fejkade sin död, boken var helt baserad på Elvis. Skivbolaget övertalade Jimmy Ellis att ge ut skivor under namnet Orion och med mask och likande kläder som honom. Skivan Reborn visar hur Orion stiger upp ur en kista. För några år sedan kom en härlig dokumentär om Orion The man who would be King. Tyvärr blev Jimmy Ellis skjuten i sin butik 1998.

För att ge ytterligare ett exempel på hur myten kring Elvis hölls vid liv, var 1989 när skivan Spelling on the stone kom. Ingen artist. Bara En Elvis-lik röst och skivbolagets ägare Lee Stoller som berättar historien om hur den här sångaren kom till hans bolag och beskriver egentligen Elvis som han skulle kunna sett ut vid den här tiden. Under många år letade jag efter den här sångaren. Bakom allt dolde det sig en helt annan historia som är värd att berätta vid ett annat tillfälle. Men rösten på Spelling on the Stone, var inte Elvis utan Dan Willis. Som även skrivit ett flertal låtar till en svensk Elvis-imitatör, Anders Karlstedt, som faktiskt har en karlstadbördig låtskrivare till sina senaste skivor. Det tar aldrig slut… Elvis-imitatörerna samlas fortfarande varje år i Las Vegas, fans vallfärdas fortfarande till Graceland. …. Så kom den där nya filmen också om Elvis liv på bio…

Mattias Persson, DJ och radioprofil

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se