Mässan Vardagsliv tillbaka på nygammal plats

Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare på Forshaga kommun. /Foto: Erik Lundh.

Forshaga kommun slår åter upp portarna till Vardagsliv. Den 1 oktober klockan 12–16 hålls den traditionsenliga mässan där företag, föreningar och organisationer från hela kommunen visar upp sina verksamheter. Besökarna får ta del av hela det breda utbud som hör vardagslivet till, som ett Forshaga kommun i miniatyr. 

 På mässan Vardagsliv, arrangerad av Forshaga kommun, samlas lokala företag, föreningar och organisationer från hela kommunen för att presentera sina verksamheter. Även kommunala verksamheter deltar. Besökaren får ta del av hela kommunen samlat på en plats.   

– Vi brukar kalla den för Forshaga kommun i miniatyr, säger Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare på Forshaga kommun och projektledare för Vardagsliv.    

Mässan startade 2013 på Forshaga lärcenter men har i många år arrangerats i Deje. På grund av byggnationerna av nya simhallen Klarälvsbadet har man i år valt att ta mässan tillbaka till lärcenter där både ytor inomhus och utomhus kommer nyttjas.  

– Senast vi arrangerade mässan var 2019. Sedan dess har vi haft uppehåll på grund av pandemin så denna gång känns det lite extra speciellt.

Välkomstlunch  

Varje år uppmärksammar kommunen nya svenska medborgare genom en medborgarskapsceremoni. I och med pandemin har ceremonin inte kunnat genomföras och därför väljer man i år att uppmärksamma nya medborgare i samband med Vardagsliv. Även nyinflyttade invånare har bjudits in till den gemensamma lunchen som serveras innan mässan slår upp portarna. 

– Vi har skickat ut över 400 inbjudningar till välkomstlunchen. Kostenheten serverar lunch i skolrestaurangen och representanter från kommunen finns på plats för att svara på frågor.

Senast mässan hölls på Forshaga lärcenter var år 2013. /Foto: Press.

Uppvaktning av nyfödda 

Forshaga kommun har en lång tradition av att kommunalrådet åker runt och uppvaktar nyfödda och överlämnar en nalle. Även detta har fått pausas under pandemin. 

– Under Vardagsliv bjuder vi in till Björns nallekalas, berättar Anna. Vi har laddat upp med nallar till alla de vi inte haft möjlighet att uppvakta ännu, omkring 350 barn. 

Nallekalaset bjuder också på fler aktiviteter för de minsta, bland annat fiskdamm, rörelsebana, pyssel, nalletatueringar och sagostund. Och kommunens maskot Björn är så klart på plats.   

Öppet hus  

Under mässan kommer företag, föreningar och organisationer att visa upp sina verksamheter i montrar och genom olika aktiviteter. Besökarna bjuds bland annat på provsmakningar, tipspromenader, dansuppvisning, modevisning, rollatorservice, filmvisning och EPA-traktorer som visas upp.   

– Flera utställare har prova på-aktiviteter för barn och unga men även för vuxna. Du kan testa dans, spela instrument, hudvård, fritidsaktiviteter och mycket mer, avslutar Anna.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se