Nu ska Malte Hallquist upp på teaterscenen igen

Malte Hallquist är glad över nya rollen som Arne i Så som i himmelen, på Säffleoperan. Premiär är 1 oktober. /Foto: Erik Lundh.

Efter en tuff tid med sjukdom och sorg är underhållaren, poddaren och skådespelaren Malte Hallquist på väg tillbaka. Nu ska han åter upp på scenen i ny uppsättning av succémusikalen Så som i himmelen.

Det har varit tuffa tider för familjen Hallquist. Förra året drabbades Malte av sarkoidos – en inflammation i organen på grund av en rubbning i immunförsvaret vilket resulterade i hjärtsvikt.

– Det kommer att läka ut ur min kropp, men det är en seg process. Nu har jag börjat gå, sprungit lite har jag gjort till och med, säger han.

Cirka ett år efter att Maltes hjärta slutade slå som det skulle kom nästa dråpslag – Dottern Victoria gick tragiskt bort.

Victoria hade en kromosomavvikelse vilket gjorde att hennes lungor inte mäktade med den infektion som hade utvecklats. Läkarnas besked var väntat, men tungt.

Fart

Samtidigt som Victoria finns kvar i familjens hjärtan går livet vidare och när årets säsong av Idol på TV4 drog igång dök ett välkänt ansikte upp i tv-rutan. Malte och hans fru Helenas dotter Ida satte sig vid pianot och spelade en låt av Daniela Rathana och fick möta juryns applåder och hyllningar. I inslaget berättade Ida om den tuffa tid som varit samtidigt som bilder av storasystern rullade.

– Vi hade inte sett klippet av ”Vickan” innan det sändes på tv. Det var jättefint.

Även sonen Josef gör succé i musikbranschen under pseudonymen Jofa tillsammans med Mr. P.

– Det började ju som en kul grej. De släppte en låt tillsammans och så stack den iväg bara. De släppte låten runt midsommar för två år sedan. Sen åkte vi till Gotland. En dag satt vi och åt lunch. Då kom det en bil med nedvevade rutor och spelade ”Mr. P”. Det tyckte vi var jättestort. Han har blivit rockstjärna, skrattar Malte och fortsätter:

– Så det är väldig fart på båda barnen. Det är jätteroligt. Jag och Helena har en dröm att Ida och Josef ska göra en duett.

För första gången sedan 2014 ska Malte upp på teaterscenen. Trots att han fortfarande har känningar i bröstet verkar läkarna vara positiva till att han är tillbaka i arbete.

– Det verkar som hjärtat hänger med. När det blir mycket kan jag känna av det. Det blir lite rusningar och det förändras rytmiskt. De är obehagliga men enligt mina läkare är de inte farliga.

Musikalen

Under sommaren började han repa inför musikalen Så som i himmelen där han spelar rollen som Arne.

– Det är en nåd att få vara med. Dels är det en jättefin musikal och så är det ett jättebra gäng. Jag nyper mig i armen när vi repar och det låter så där fruktansvärt bra.

Den internationellt framgångsrika dirigenten Daniel Daréus återvänder till sin norrländska hembygd efter att ha blivit hjärtsjuk. Där tar han på sig att hjälpa till i byns kyrkokör och utnämns till kantor.

­– Det är en väldigt viktig historia om medmänsklighet och den träffar människors ömma punkt rakt i solar plexus.

Så som i himmelen är en musikal av Kay Pollak, Carin Pollak och Fredrik Kempe. Även Edward af Sillén har gjort manusbearbetning.

Den baseras på Kay Pollaks prisbelönta film med samma namn, som blivit något av en svensk klassiker.

– Jag såg föreställningen på Oscarsteatern innan pandemin. Jag tycker musikalen är ännu starkare. I Säffle kommer det vara samma orkester som på Oscarsteatern så det är samma ljudbild. Det kommer bli en så fin föreställning. Jag tror vi kommer att välta Värmland med den.

Musikalen har premiär på Säffleoperan den 1 oktober.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se