Är du Elvis?

Ni kanske minns Dublin Fairs, i bandet fanns Hans Petterson som nyligen släppte ett nytt album ”Får mitt hjärta”.  Här flätas Hans Pettersson och Helena Skymans röster samman. Ni som följt honom och kan räkna så är detta den fjärde plattan på 1,5 år! Tänk det måste bubbla musik dygnet runt hos Hans. Att han älskar det han gör finns det ingen tvekan om. Vid något tillfälle när jag intervjuat honom har han berättat om sin relation till musik, som är som en tillåtande älskarinna. Till musiken kan han känna samma känsla som när han blivit kär i en annan människa, förutom tvivlet, ”älskar hon mig tillbaka”?

Jag vet att många kärar ner sig i exempelvis sina skivor. Då menar jag inte de egna skivorna de själva givit ut. Utan skivsamlarna. För en del kan det vara enda sällskapet de har. Jag minns en musikvän som inte längre finns kvar, som var gift med sin skivsamling. Kanske inte på papperet. Men de betydde lika mycket som en familj kan betyda för andra. Han älskade att komma hem från jobbet till sina skivor och lyssnade på musik hela dagarna, år ut och år in. För honom var musiken både fru, älskarinna och familj. Fin på något sätt ändå.

En annan musikvän, dock i en annan del av Köping kanske. Hela hans livsverk på Birdnest records brann nyligen ner. Där fanns allt man kan tänka sig, ett musikarv 40 år tillbaka. Kan väl nästan påstå att stor del av Sveriges punkscen fanns samlat där. Allt rycktes bort.  40 år av musikhistoria har brunnit upp. Han har levt, andats svensk punk i hela sitt liv. Nu är hans livsverk borta.

Den senaste tiden har jag lyssnat mycket på punkbandet Borgerlig Begravning, som kommer från den alternativa punkscenen, de har nyligen också släppt nytt, ”Gör vad du vill”.

Har tänkt på elpriser, förmodligen inte ensam om det. Rörligt eller fastpris? Minns en reklamkampanj från Karlstads kommun för några år sedan. Där stod ”Är du Elvis”? Om du tänkt smart kring elen alltså. Inte kopplat till artisten, men ändå.

Om det nu kommer drabba näringslivet, affärer, restauranger, kommer det också påverka spelställen och musikstudios och hela musikindustrin. För många år sedan startade jag en klubb på Nöjesfabriken som hette Unplugged. Intimt, mysigt och strömlöst. Nästan iallafall. Men just konceptet unplugged har jag alltid gillat. Skäms nästan att erkänna att det var via MTV Unplugged jag upptäckte Nirvana… Vad jag har förstått så har konceptet återupplivats i Borgvik, med avskalat och unplugged.

Någon som både kör elektriskt och unplugged är den kreativa Christer Lindén som är aktuell med ny musik tillsammans med Fredrik Wiberg ”Fågel flyg över murarna”.

In och lyssna på alla musiktips nu!

Mattias Persson, DJ och radioprofil

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se