Värmlands enda kvinnliga sotare: “Elda med förstånd”

Sotare Emma Lövgren får många frågor om att elda i kamin. Foto:/Helena Lundberg

Emma Lövgren är enda kvinnliga sotaren i Värmland. Nyexaminerad kom hon in i yrket i en tid då allt fler efterfrågar sotare. Kraftigt höjda elpriser gör att många engagerar sig och väljer att elda i eldstad.

– Använd inte din braskamin som huvudsaklig uppvärmningskälla och elda med förstånd, varnar Emma.

I slutet på januari fick Emma Lövgren, 31, sin examen som sotare. Redan i februari fick hon sin första anställning på Sotning och ventilation, företaget där hon även haft sin praktik.

Sotaryrket var inget hon tänkt sig från början. När hon fått sitt andra barn kände hon dock att hon behövde förändring i livet, efter många år inom handels och en känsla av att stå och stampa på samma ställe. När hennes bror en dag plötsligt föreslog att hon skulle bli sotare kände hon direkt att det var det hon skulle bli. Ett beslut hon inte har ångrat.

– Det är skönt att jobba praktiskt, det är väldigt fritt, självständigt och man får träffa mycket folk. Man känner sig alltid välkommen och blir insläppt, folk litar på sotaren, säger Emma.

Att hon är enda kvinnliga sotaren i Värmland tycker hon är märkligt och vill gärna uppmuntra fler kvinnor att söka sig till branschen.

– Tveka inte, bara kör! Det är 20 veckors utbildning, är det så att man inte trivs har man inte spenderat flera år på en utbildning.

ELDA RÄTT

Emmas yrkesval hade inte kunnat komma lägligare, då sotare aldrig varit mer efterfrågade än nu. I tider av kraftigt höjda elpriser möter hon ett stort engagemang när hon kommer hem till folk. Allt fler väljer att elda i eldstad, de vill ha tips och råd och tycker det känns tryggt att eldstaden är förberedd för stundande höst och vinter.

– Det är det enda folk pratar om när man kommer hem till dem. Man märker väldigt stor skillnad från innan. Man känner sig efterlängtad. Det här var nog helt rätt tid att bli sotare, skrattar Emma.

Vad är viktigt att tänka på vid eldning i eldstad?

– Att ha torr ved är A och O. Annars blir det mycket tjära i skorstenen och då finns risk för soteldar och bränder. Det är också viktigt att inte pyrelda, det vill säga strypa tillförseln av syre. Bränslet brinner då ofullständigt, vilket man kan se på röken och att luckorna sotar igen. Har du däremot en osynlig rök har du en fullständig förbränning, det är det man ska eftersträva. 

Emma funderar mycket på den kommande vintern, hur mycket arbete det kan bli och om det blir fler bränder. En risk hon ser är att folk kan komma att elda för hårt och använda sin eldstad som primär värmekälla.

– Tanken med en eldstad är att den ska värma upp rummet den står i – inte ett helt hus. Det är inte bra för vare sig skorstenen eller brandrisken, folk måste elda med förstånd, menar Emma.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se