Sportfiskaren i Rio Ebro: “Vi ville fiska dygnet runt”

Elis och vännerna med en mal på två och en halv meter och 94 kg. /Foto: Privat.

För sportfiskaren Elis Wessmark från Forshaga är fisket inte bara ett intresse, utan en livsstil. Nu senast bar det av till Spanien för fiske i floden Rio Ebro, där han också fick storfångsten.

– En mal på två och en halv meter och 94 kg, det är mitt rekord. Vi var tre personer som fick bära upp den, berättar Elis.

Den ihärdige sportfiskaren Elis Wessmark har varit på många fiskeresor genom åren. Innan pandemin var det dags för en andra tur till Spanien med fiskegänget. 

Efter flygresan till Barcelona åkte de tåg till byn Caspe och sedan bil ut på landsbygden. Rio Ebro heter den stora floden där de fiskade under en sjudagarsperiod. De hyrde all fiskeutrustning av guider som arrenderat delar av stranden och köpte 20-kilossäckar med pellets.

Med en liten gummibåt körde de ut för att lägga ut pellets som lockbete och släppa i den betade kroken. Spöet ställdes i en hållare på land och linan spändes upp. Spöna hade bjällror på toppen så att de skulle höra om det började rycka i linan.

– Om man vill ha stora fiskar är Spanien perfekt. Klimatet gör att fiskarna är enormt mycket större. De vanligaste fiskarna är mal och karp och naturen är väldigt karg och häftig. Mal får man inte fiska alls i Sverige.

I DET VILDA

För Elis och hans vänner är en del av upplevelsen att bo naturnära och primitivt. I Spanien sov de sju dagar i tält på en strand med var sitt vindskydd, utan toaletter och rinnande vatten. På nätterna kunde det bli riktigt kallt och vindskydden blåste sönder. Stenbockar, korpar och gamar var ingen ovanlig syn och de kunde inte ha mat i vindskydden av risk att locka till sig vildhundar.

– Det kan vara ganska påfrestande att bo så, det passar inte alla, men vi vill ju fiska dygnet runt och då får man vara beredd på att leva under sämre förhållanden. Det här blir lite mer sport. Ju värre desto bättre, det blir många mer eller mindre idiotiska projekt, skrattar Elis.

Då de fiskade även på natten hade de alarm som varnade om de fick napp.

– En natt när larmet gick var det snöblandat regn och blåst, vi gick ut i kalsonger och t-shirt för att försöka fånga in fisken, det var kallt och jävligt.

PÅ HUGGET

Gänget åkte i november för att slippa sommarvärmen.

– Då är det inte jättemycket mal men de som finns är stora. Det blir mycket väntan, men desto roligare när man väl får napp. Under tiden kan man underhålla sig med att fiska karp och dricka öl. Det är alltid lite tävling sinsemellan även om det inte är uttalat.

Några mal blev det allt under veckan, men den riktigt stora belöningen kom först dag sex.

– Det blev ett riktigt pådrag då guiden var upptagen, vi fick hjälpas åt att dra upp fisken med hjälp av en presenning. Man får ta ett grepp i fiskens underkäke, men vi hade inga handskar… Det var kalabalik.

Efter fångst väger och mäter de alltid fisken, och fotograferar, innan de släpper i den igen. Den här bjässen mätte två och en halv meter och vägde 94 kg.

– Det är mitt rekord, jag kunde inte drömma om en bättre avslutning, säger Elis.

Hemma i Forshaga delas hans intresse av sambon, men framförallt av äldsta dottern på sex år.

– Hon har fiskat ganska mycket sedan hon var tre år. Hon blir sur om jag har fiskat och hon inte har fått följa med, skrattar Elis.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se