Glädje när Skåres idrottsföreningar får egen hall

Efter en tids paus har bygget med Ilandahallen återigen dragit i gång. Hallen anpassas för föreningslivet på området och har länge varit efterlängtad. 

– Här kommer vi kunna slå ner våra rötter ordentligt, säger Fredrik Östlin, ledare Skåre HK. 

Fredrik och Isak Östlin ser fram emot att kunna inviga nya Ilandahallen. /Foto: Erik Lundh

Skåre HK är en förening som väntat länge på att få spela handboll i en helt egen hemmahall.

– Vi väntar bara på ett slutdatum på bygget så kan vi börja planera för en premiär. Men vi har väntat i tio år, säger Fredrik Östlin, som är ledare för herrjuniorlaget i Skåre HK samt tränar både F14 och P11. 

Det var i november förra året som första spadtaget togs för den nya hallen. Bygget försattes sedan på paus vilket förlängde väntan. I dagsläget får de jaga halltider på andra platser. 

– Från femton års ålder så är det Sundsta sporthall idag, det är den enda fullstora hallen i Karlstad där man får ha klister. Annars har vi också fått samarbeta med både Brukspöjkera hk och Forshaga HK, när det varit fullbelagt på Sundsta har vi fått vara där.

Logistik

Vid träningar kan det bli lite varstans de förläggs. 

– Det är jättetrångt med halltider. Vi tränar i sex-sju hallar runt om i Karlstad. Sen, vid matcher har vi ambulerande kiosker, det är mycket logistik som vi lägger mycket kraft på. 

 Även tiden under pandemin har varit tuff för föreningslivet över lag, menar Fredrik. 

– Det har varit tufft med styrelserepresentanter. Det har varit tungjobbat. Många i lagen slutar också mycket tidigare nu än vad de gjorde förr. 

För ett år sedan lades dessutom handbollsdistriktet Värmland ner, därför gick Skåre HK och övriga värmlandsklubbar in i distrikt Väst. 

– Följden är att vi får en större och starkare distriktsorganisation, de har ett stort kunnande där. Men serierna blir ju annorlunda. Det blir längre resor. Därför har jag lagt väldigt mycket tid på att försöka minimera resor. Så förutom att det är ont om halltider behöver man fokusera på det.  

Börjat bygga

En ny totalentreprenör har tagit vid och bygget är återigen i gång, vilket gläder medlemmarna i föreningen.  

– Det är lite främmande just nu. Vi har ju aldrig haft ett eget ställe att hänga på men det kommer bil väldigt kul, säger Isak Östlin, spelare i juniorlaget. 

Det blir en fullstor hall med möjligheter till att spela med klister vilket är ett måste vid matchtid. Dessutom finns möjlighet till kioskverksamhet och sociala ytorNu har man också börjat titta på intäkterna man kan skapa som resultat av den nya hallen. 

– Vi har tidigare fått möjlighet till en sponsorsplats i Sundstahallen, men det är ju Boltics IF Helltons hemmaarena. Här i Ilandahallen kommer vi ju ha massor av möjligheter så det håller vi just nu på att försöka jobba med.

Skåre HK har 560 aktiva tjejer och killar vilket gör dem till Värmlands största handbollsklubb – trots att de inte har en hemmahall. 

– Men här kommer vi kunna slå ner våra rötter ordentligt. Det kommer bli bättre samverkan, det är nu vi kommer kunna växa ordentligt. Kanske vi kommer kunna få tillbaka några Skåre-folk nu när vi har ett ställe att hänga på. Det här tror också jag är bra för handbollen i hela Värmland, avslutar Fredrik.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se