De har utbildat lantbrukare i 130 år

Sedan 1892 har det förts lantbruksundervisning på Lillerud. Lagom till att skolan fyller 130 år har lantbruket fått sig ett uppsving – nu är skolan ett av de mest populära lantbruksgymnasierna i Sverige.

Det var på gården Varpnäs som man år 1892 började undervisa skolungdomar i lantbruk. De teoretiska lektionerna hölls på Lillerud i den byggnad som idag är boende för eleverna.

– Från början drevs den som en friskola och hette Varpnässkolan. År 1954 tog Landstinget över och då blev det Lillerudsskolan, säger Anders Westlund, lärare biologi, naturkunskap och SYV på Lillerudsgymnasiet.

Genom åren har det varierat lite vad det har funnits för utbildning. Periodvis har de haft vuxenutbildningar men nu är det bara gymnasium. Skolan har också byggt mycket nytt och lantbruket har utökat arealen.

Peter Petersson började en vinterkurs på Lillerudsgymnasiet 1962. Anders Westlund började arbeta där 1995. /Foto: Erik Lundh.

”Väldigt roligt”

År 1962 började Peter Petersson en vinterkurs på skolan. På den tiden bodde tjejer respektive killar för sig i varsin byggnad.

– Det gick fem tjejer den vintern av 32 elever. Det ansågs då som sensation att det var så mycket tjejer, säger han.

Idag är det precis tvärt om, nu är det 85 procent tjejer.

Peter började sedan jobba på Lillerudsskolan, 20 år efter att han själv gått där.

Landstinget höll i rodret fram till 2003, då blev det en friskola igen vilket innebar mindre byråkrati och snabbare beslut.

– En idé om att bygga ny idrottshall kom upp på en fikarast och snart därefter blev det så. En annan gång diskuterade vi om vi skulle starta en Naturvetenskapslinje med fysik och kemi. Då gjorde vi en broschyr som skulle vara med på Gymnasieforum en vecka senare. Det var många som sa till oss att det aldrig skulle gå. Det var väldigt roligt, för det gick ju.

De tre nya ägarna hade varit nere i Marviken där de hittat en anläggning som de köpte upp en länga från.

Ett företag i Karlskoga styckade upp byggnaden så att den kunde fraktas ner så att den skulle kunna bli till elevhem och klassrum till nya naturvetenskapslinjen.

– Jag var här 1 juli när första långtradarna kom och jag tänkte att det där får de inte färdig till höst när eleverna skulle flytta in, men vi var alla här sista helgen och ställde i ordning det sista. Det var en bravad, skrattar Peter.

Vid starten av skolan hölls de teoretiska lektionerna i denna byggnad. Idag är det elevboende.

Största

Djurlinjerna har varit det riktigt stora på skolan under många år.

– På lantbruk har det varit ganska få elever. Många andra skolor har lagt ner sina lantbruksutbildningar för det varit dåligt intresse, säger Anders.

Men under de senaste två åren har antalet elever på lantbrukslinjen ökat och nu är den störst på skolan med fler elever än på 25 år. Det gör den också till en av de största lantbrukslinjer i Sverige. – Lantbruk har blivit en samhällstrend, folk har blivit mer intresserade av det närproducerade, avslutar Anders.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se