Barnahus Värmland öppnar i nya lokaler

Polisen Maria Hedin i medhörningsrummet. /Foto: Erik Lundh.

Nu har Barnahus Värmland fått nya lokaler. Förutom att de nu är belägen på en mer strategisk lämpad plats är lokalerna dessutom större och fler förhör kan hållas samtidigt.

Tidigare höll Barnahus Värmland till på Karlbergsgatan. Nu har de flyttat och den 2 september var det invigning av deras nya lokaler längs Malmtorgsgatan på Klara.

– Nu när vi flyttat ligger vi närmare Åklagarmyndigheten och polisen. Även centralsjukhuset blir närmare här. Det är mer optimalt ur ett samverkansperspektiv, säger Cathrine Kvarnström, samordnare på Barnahus Värmland.

Flytten till större lokaler gör att de har fått mer utrymme att växa. Till skillnad från tidigare har man nu två förhörsrum där ena är anpassad för yngre barn och det andra är anpassad till unga upp till 15 år.

– Det är dubbelt så stora lokaler, vi kan ha två förhör samtidigt. Vi kan även ha förhör i ett tredje rum för de över 15 år, säger Anna Mellring, samordnare på Barnahus Värmland.

Samordnarna Cathrine Kvarnström och Anna Mellring.

Arbetssättet

Barnahus Värmland startade i Karlstad i februari 2009 och är en samverkarverksamhet i syfte att underlätta för barn vid förhör. Målgruppen är barn och ungdomar under 18 år som misstänks ha varit utsatta för våld i nära relation, sexuella övergrepp, upplever våld i nära relation, hedersrelaterad problematik eller barn under 15 år som misstänks för brott.

Verksamheten är ett samarbete mellan länets sexton kommuner, Region Värmland, polis och åklagare.

– Först har vi samråd innan och pratar ihop oss om ärendet. Sedan hämtar vi barnet till exempel på skolan, så ber vi en lärare som får följa med som trygghetsperson om inte någon av föräldrarna kan vara med, säger Maria Hedin, polis.

Förhöret sker med endast en barnförhörsledare och behöver inte upprepas i tingsrätten och barnet slipper slussas mellan myndigheter. I stället filmas förhöret och i ett medhörningsrum sitter utredare, en åklagare och advokat. Ibland sitter även socialtjänsten och BUP med.

– Eftersom detta sedan spelas upp i tingsrätten är det väldigt viktigt att det blir bra från början.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se