Statens servicecenter välkomnar Migrationsverket

Lotta Hellgren, kontorsområdeschef på Statens servicecenter, på invigningen på Drottninggatan. /Foto: Helena Lundberg

Nu har Statens servicecenters servicekontor lämnat Karolinen och flyttat in i nyrenoverade lokaler på Drottninggatan, där McDonalds tidigare låg. Invigningen ägde rum den 29 augusti och detta blev också startskottet för samarbetet med den femte myndighet som servicekontoret servar, nämligen Migrationsverket.

 — Det här känns jättebra, det är ett fantastiskt läge, nära till både tåg och buss och fler kommer att hitta oss, säger Lotta Hellgren, kontorsområdeschef.

MYNDIGHET. Tidigare har Statens servicecenters servicekontor varit placerad på Karolinen i Karlstad. Där har företag och privatpersoner kunnat få hjälp i ärenden som rör Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans, Pensionsmyndighetens och Skatteverkets tjänster. När de nya lokalerna invigdes den 29 augusti och servicekontoret slog upp portarna på Drottninggatan i centrala Karlstad utökades verksamheten ytterligare.

– Vi har nu välkomnat en till myndighet, Migrationsverket, som vi kommer serva från och med idag. Så nu har vi fem myndigheter som vi servar. På de ställen där det inte finns Migrationsverket, som i Karlstad, så hjälper vi till, berättar Lotta Hellgren, kontorsområdeschef, på invigningen.

Statens servicecenter har nu fått i regeringsuppdrag att även öppna ett servicekontor i Filipstad, vilket kommer ske sent i höst eller tidigt i vår. Då kommer det finnas sju kontor i Värmland; förutom i Karlstad och Filipstad också i Karlskoga, Kristinehamn, Arvika, Hagfors och Torsby. I hela Sverige finns det i dagsläget 123 kontor. Till år 2023 ska det finnas 148 kontor.

Under invigningen fick Yvonne Gustafsson, en av servicehandläggarna, klippa bandet innan portarna öppnades för de första ivriga kunderna.

FLER KUNDER

Statens servicecenter har funnits i tio år. Servicekontoren över hela landet får ta emot cirka 2,2 miljoner besökare varje år.

– Vi i Karlstad ligger på runt 150 kunder om dagen i dagsläget, men nu har det varit sommar och dessförinnan pandemi. Innan låg vi på ungefär 250 kunder per dag. Nu ser vi en ökning att de börjar komma tillbaka. Dessutom har vi nu ett bra centralt läge.

De nya lokalerna på Drottninggatan är helrenoverade och betydligt större än servicekontoret på Våxnäs.

– Fastighetsägaren Lundbergs har gjort ett fantastiskt jobb med att omvandla lokalen till vår verksamhet. För oss blir det också betydligt större både för kunder och back office. Vi kan ta emot många fler kunder här.

En annan fördel är också att Skatteverket och Kronofogden är stationerade i samma hus, vilket underlättar det interna samarbetet.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se