Hagadagen bjuder på torghandel och second hand-runda

Lördagen den 29 oktober är det återigen dags för populära Hagadagen. Det är dagen då Karlstadbor bjuds på handel på Hagatorget och extraöppet i butikerna. Samtidigt arrangerar kommunen en second hand-runda i hela Karlstad.

Bara ett stenkast från Karlstads centrumkärna ligger den anrika stadsdelen Haga. Här ligger flertalet butiker som man inte hittar någon annanstans – däribland second hand, retro och vintage. Det är ett populärt besöksmål, inte minst under Hagadagen vilket brukar arrangeras några gånger per år.

Nu är det återigen dags och den 29 oktober tar marknadsstånden plats på torget.

– I år ska vi försöka få med några fler mathandlare. Det har varit lite svårt tidigare med anledning av pandemin. Eventuellt om det blir hyffsat väder ska vi ha någon typ av musikunderhållning också, förklarar Jan Åke Nilsson som är en av de butiksinnehavare i Haga och som är med och arrangerar dagen.

Jan Åke har drivit sin butik Karlstad kultur och kuriosa i drygt tio år och märker en positiv inverkan på grund av Hagadagen.

– Det är ju så klart bra omsättning i butikerna just den dagen men sen är det ju också bra att folk får se att de finns. Sen tycker folk som bor här lokalt att det är kul när det blir lite liv och rörelse i stadsdelen.

Second hand

Samtidigt hålls det årliga arrangemanget Globala Karlstad som är ett arrangemang skapat av kommunen med syfte att inspirera Karlstadsborna till att känna att de kan bidra till hållbar utveckling. Som en del av det har de under de fyra senaste åren hållit en second hand-runda.

– För oss är det ett viktigt sätt att uppmärksamma det breda sortiment som finns i kommunen. Första gången vi höll rundan anmälde sig 17 butiker. Sedan har det ökat för varje år och i år slår vi ytterligare rekord med 36 anmälda, säger Anna Sundell, miljösamordnare Karlstads kommun.

Rundan hålls under samma dag som Hagadagen. Här finns nämligen flertalet av kommunens second hand-butiker.

– Det kommer också vara lite loppis och second hand-försäljning på Hagatorget.

Nytt för i år är att kommunen listat vart man kan köpa mat och fika så man enklare kan planera sin runda.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se