Uppskalning: “Lägg grunden först”

Louise Hulterström och Ann Svalling om hur företag kan växa snabbt. /Foto: Erik Lundh.

Många företagsägare har stora drömmar om att skala upp, men hur går du till väga för att få dina affärsidéer att växa? Khaktuellt har frågat ett av Nordens snabbast växande företag.

Consid är ett IT-konsultföretag som startade år 2000. Idag har de över 1500 anställda på 36 kontor och ambitionen att växa lever i högsta grad.

Den första halvan av året skrevs avtal med 363 personer. Företaget satsar på att vara närvarande med kontor på ett stort antal orter och i Karlstad öppnade företaget ett kontor under pandemin. 

–  På två år har vi gått från en till 55 anställda och vi fortsätter att satsa. Det har varit många anställningsintervjuer på Teams under corona men nu är vi glada över att få välkomna potentiella framtida medarbetare till vårt kontor, säger Ann Svalling, konsultchef och affärsutvecklare på Consid.

Stabil grund

För att lyckas med att växa så pass snabbt som de gör menar Ann att det är viktigt att ha lagt en stabil grund innan man skalar upp.

– Jag får ofta frågan om växtvärk. Men vi har tydlig struktur och medarbetare som ser till att allt löper på fint. Det är viktigt att ha processer såsom rekryterings- och onboardingprocessen på plats innan man skalar upp.

När man har anställt en ny ska allting vara färdigt för den nya medarbetaren, såsom allt med datorn eller mobilen. Medarbetaren ska också ha färdiga uppdrag direkt när den börjar jobba och kan känna sig viktig. Även avslut är viktiga att de sker snyggt så att medarbetaren som ska sluta, kan känna sig nöjd och pratar gott om företaget.

Consids taktik är att satsa hårt på två fronter – sälj och HR. 

– När man är framtung i sälj så blir det en säkerhetsfördel i att man kan vara stabil oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Medarbetarna ska ha saker att göra oavsett hur läget är i omvärlden. Sen sprider vi våra risker genom att jobba både för privat och offentlig sektor. Allt för att få en bra grund att stå på så att vi inte svänger när marknaden svänger. 

Till säljjobbet hör även nätverkande. 

– Det är väldigt viktigt att nätverka för att kunna träffa rätt kund vid rätt tidpunkt, säger Louise Hulterström, säljare.

Anställning

På deras HR-avdelning tar man hand om organisationens viktigaste resurs – medarbetarna.

– När vi har både stark rekrytering och stark medarbetarvård kan vi också styra vilka typer av personer vi attraherar.

Här väger personlighet tungt för att skapa en härlig känsla på kontoret, därför är det bra att ha en HR-avdelning som känner företaget utan och innan.

– Annars kanske man anlitat en extern HR-ansvarig. Man får då en helt annan feeling som anställd. Vi jobbar också väldigt tätt, jag, HR och konsulterna, det är väldigt skönt att ha den kontakten, säger Louise.

Ann och Louise lägger också stor vikt på team building. Medarbetaraktiviteter sker ofta och egna idéer uppmuntras.

– Det är inte bara en person som bestämmer vad vi ska göra. Alla är delaktiga och får komma med egna idéer om vad de själva tycker är kul så får man se hur många som hänger på, fortsätter Louise.

– På det sättet lär man känna varandra. Ju mer du lär känna och får tillit till dina kollegor, desto bättre kommer du också jobba ihop, lägger Ann till.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se