Allt fler vill bli lastbilschaufförer

Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag. /Foto: Privat

Intresset för att utbilda sig till lastbilschaufför är nu skyhögt. En stor del av intresset kan kopplas till succéserien Svenska truckers, som Sveriges åkeriföretag står bakom. Nu efterfrågar branschen fler utbildningsplatser för att möta det stora behovet av chaufförer.

– Vi behöver 5000 chaufförer närmsta åren, säger Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

Glädjande nog för åkeribranschen är intresset för att utbilda sig till lastbilschaufför rekordhögt. Det finns nästan dubbelt så många sökanden som det finns utbildningsplatser.

En stor del i detta intresse går att härledas till succéserien Svenska truckers, som Sveriges åkeriföretag ligger bakom. Serien har tidigare vunnit Kristallen och blev nominerad även i år. Just nu sänds inte mindre än sjätte säsongen. Tack vare serien har man inte bara lyckats öka intresset allmänt, utan även lyckats fånga många kvinnor.

– Vi ville visa att det funkar för tjejer att köra lastbil och det lyckades vi med, säger Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

KOMPETENSBRIST

Även om intresset för att utbilda sig till lastbilschaufför har ökat, råder det fortsatt stor personalbrist inom åkeribranschen. I sommar har det varit många som fått säga nej till uppdrag för att de inte haft tillräckligt med chaufförer.

Förutom att öka intresset bland potentiella framtida lastbilschaufförer försöker Sveriges åkeriföretag påverka politiskt för att öka antalet utbildningsplatser.

– Intresset har blivit jättestort, vilket är fantastiskt. Därför behöver vi också kunna erbjuda utbildningsplatser till alla som vill för att möta det akuta behovet av chaufförer. Vi har en stor kompetensbrist i åkeribranschen, det måste in 5000 chaufförer närmsta åren, säger Per.

FAIR TRANSPORTS

Något annat som Sveriges åkeriföretag har satsat på är så kallade fair transports, som innebär hållbara transporter med miljö och bränsle som två centrala frågor. Fair transports är nu klassificerat för certifiering, vilket innebär ökade krav bland åkeriföretag att anpassa sig till samtidens miljötänk.

Kil var första kommun i Värmland, och även en av de första i Sverige, att kräva fair transports. Enligt Per Broholm finns det ett stort intresse och förståelse just nu.

– Jag har föreläst på flera kommuner om fair transports. Efterfrågan på information är nu större än någonsin, det är roligt.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se