Jens Hultén i monolog backat av musik från sonen

Jens Hulténs ”Sista matchen” är en monolog som hade premiär nu i höst. Medverkar på scenen gör hans son Eddie Hultén som ramar in föreställningen med nyskriven musik. Den 30 oktober kommer de till Karlstad.

Jens Hultén har genom åren medverkat i Hollywoodfilmerna Mission Impossible, Skyfall och Alpha samt i svenska produktioner som Hundraåringen, filmerna om Johan Falk och serien Partisan säsong två som släpptes tidigare i år.

Nu däremot går han upp helt ensam på teaterscenen för att utföra sin monolog ”Sista matchen”.

– Det är något jag alltidvelat göra, speciellt när jag blivit äldre. Det är ett fantastiskt spännande jobb och kanske den största utmaningen jag har stått inför, säger han.

Efter att ha träffat Benny Haag började de båda skriva på en föreställning som baseras på hans egna erfarenheter av bland annat tidigare missbruk.

– När den biten var klar började vi diskutera om hur världen ser ut idag. Politiska, existentiella och filosofiska tankar om vad vi människor håller på med.

Omklädningsrum

Jens, som själv är gammal thaiboxare, tar publiken in i ett omklädningsrum där en man är redo för att gå sin sista match. Pjäsen tar upp alla dessa frågor som går från den enskilda människans missbruk till hela mänsklighetens missbruk.

– Allt som triggar våra belöningssystem vill vi ha mer av och sen blir det bara allt större hål i själen. Jag vill prata om det här, det är viktigt. Men jag vill inte ge mig ut på internet och tjafsa eller stå i tv och debattera. Jag är skådespelare, så då hittar jag en föreställning som tar upp de sakerna.

Med sig på scenen står Jens son Eddie Hultén.

– Den ska ju givetvis göras trevlig och mysig att titta på så jag tar med honom som inramar hela berättelsen med musik. Det ska bli skitkul, vi har alltid haft en väldigt fin kontakt och han är också en väldigt begåvad musiker. Jag känner att jag får jobba med en av de bästa.

Sista matchen är en svidande betraktelse över mänskligheten med en svart humor där publiken även får en inblick i det ofta påhittade utanförskapet med offerkoftan som verktyg.

– Jag vill att folk ska få sig en tankeställare. Kanske folk känner igen sig? Det kanske kan ge ringar på vattnet på något sätt, avslutar han.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se