Allhelgona stundar: “Ljuset vinner över mörkret”

Regina Piscator, kyrkoherde, utanför Hammarö kyrka. /Foto: Helena Lundberg

Allhelgonahelgen – helgen då vi samlas, tänder ljus och minns våra nära och kära – infaller i år den 5–6 november. De många ljusen på kyrkogårdarna lyser upp i mörkret och blir en stämningsfull tröst för många.

– Det är en viktig högtid och en tradition som jag tror kommer fortsätta leva starkt, säger Regina Piscator, kyrkoherde Hammarö kyrka.

Under Allhelgonahelgen är det fler som besöker kyrkor och kyrkogårdar än annars. Helgen präglas av ljuslyktor som stämningsfullt lyser upp hela kyrkogårdar.

– Förutom jul är Allhelgonahelgen den tid på året då vi har flest folk. Det verkligen strömmar in folk, säger Regina Piscator, kyrkoherde vid Hammarö kyrka.

Hammarö kyrka är en spånklädd timmerkyrka fint belägen intill Vänern. Kyrkan byggdes redan på 1300-talet och vissa delar – så som dopkärlet och en dörr – går så långt tillbaka som till 1200-talet. Väggmålningar finns bevarade från 1400-talet. Kyrkan omgärdas av hela tre kyrkogårdar – den norra, södra och västra.

HELGPROGRAM

Under pandemin fick de vanliga traditionerna ge vika för digital gudstjänst och begränsade platser, men i år kan Hammarö församling äntligen uppmärksamma högtiden som vanligt.

En pandemilösning kommer de dock behålla; rundturen med golfbilen för att servera kaffe på kyrkogården.

På lördagen vid 16 kommer det hållas en minnesgudstjänst i Hammarö kyrka, då alla som förlorat en anhörig under det gångna året bjuds in. Alla namn läses upp och ett ljus för varje månad tänds.

– I övrigt kan man få komma in och tända ljus i kyrkan både fredag och lördag. Vi har lite orgelmusik i bakgrunden och det finns också präster och frivilliga för de som vill prata, det är öppet för alla. Många vill gärna stanna upp och prata en stund, säger Regina.

På söndagen kommer det hållas en ljusgudstjänst i Skoghalls kyrka, där varje besökare som vill får tända ett ljus för en saknad.

– Denna kompletterar gudstjänsten på lördagen och är en stämningsfull stund i kyrkan till fin musik, säger Regina.

TRÖSTERIKT

Allhelgona är en trösterik helg för många.

– En del har kanske en ganska ny sorg, andra kanske förlorade någon för länge sen, men man strålar samman på kyrkogården. Jag tror att det är tröstande att komma hit och känna att man inte är ensam. Man finner en tröst av att det är många människor och mycket ljus. Det är väldigt hoppfullt, ljuset vinner över mörkret.

Regina tycker att det är bra att det finns en särskilt avsatt tid för att sörja och minnas.

– Det är tillåtet att sörja på Allhelgona. Vi är dåliga på att ha tid för sorg, vi har så bråttom hela tiden. På Allhelgona samlas många med släkten och tar sig tid att sörja, tända ljus på kyrkogården och gå hem och äta middag tillsammans. Det är en viktig högtid och en tradition som jag tror kommer fortsätta leva starkt.

Även för de som lever ensamma eller inte har någon att dela sin sorg med, kan Allhelgona vara en stor tröst. I kyrkan kan de småprata, få sig en kopp kaffe och känna gemenskap med andra i liknande situation.

Helena Lundberg

Allhelgona i korthet

Allhelgonahelgen infaller alltid helgen mellan 31 oktober och 6 november.
Tidigt i den kristna traditionen firade man många helgondagar till minnet av alla helgon. För cirka tusen år sedan fick alla helgon en gemensam dag, vilket är lördagen under Allhelgonahelgen.
Söndagen utgör alla själars dag, då vi minns och hedrar våra närståendes liv. I praktiken gör vi dock ingen skillnad på dessa dagar, då kyrkan menar att vi alla är heliga. Således pratar vi till vardags om Allhelgonahelgen.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se