Poppionjären Clabbe spelar 60-talshits i Karlstad

Claes ”Clabbe” af Geijerstam är popidolen från 60-talet som nu, tillsammans med dåtidens konkurrenter Svenne Hedlund och Lennart Grahn, ger sig ut på turné för att spela gamla hits. Den 16 november har turen kommit till Karlstad och Scalateatern.

– Karlstad kommer bli häftigt! säger Clabbe.

Claes ”Clabbe” af Geijerstam slog igenom som låtskrivare och gitarrist i bandet Ola and the Janglers. Han ligger bakom bandets många hits, så som ”Julia”, ”Love was on your mind” med flera. Med hiten ”Let´s dance” var de dessutom första svenska popbandet som hade en hit på USA:s billboardlista.

Sedan dess har Clabbe knappast suttit still, utan bland annat varit verksam som dj, producent, programledare, lett radioprogrammet ”Rakt över disc” och tv-programmen ”Lite Grand i örat” och ”Oppopoppa”. Han har även varit jurymedlem i Idol och har nyligen gett ut sin egen app.

HITS OF THE 60´S

Tillsammans med konkurrenterna från 60-talet, Svenne Hedlund från Hepstars och Lennart Grahn från The Shanes, ger sig nu Clabbe ut på unik Sverigeturné för att spela gamla hits.

– Det blir mycket popmusik ifrån våra respektive band. Vi har ungefär 30 tio-i-top-hits att plocka av. Det här är genuint, inga coverband utan publiken får höra de gamla hitsen direkt från källan, vi vet ju hur de ska göras. Det tycker jag är väldigt roligt, säger Clabbe.

Musiken varvas med underhållning.

– Det blir roliga betraktelser om hur det var att vara popidol på 60-talet. Det var mycket ”klipp dig och skaffa ett jobb”. Det var ju nytt, det fanns inte popband i Sverige förrän vi började. Vi är pionjärer.

Konkurrensen som rådde mellan banden under deras storhetstid verkar inte ha varit så allvarlig enligt Clabbe och är vid detta laget definitivt begravd och glömd.

– Vi var konkurrenter utåt, men inåt höll vi ihop mot dem som tyckte att popmusiken var skräp. Det fanns en sammanhållning också.

GEIJERSGÅRDEN

Clabbe har påbrå från Värmland, närmare bestämt ifrån Geijersgården i Ransäter som är Erik Gustaf Geijers födelsehem. Därifrån har Clabbe också fått sitt efternamn. – Geijersgården är min släktgård, vi är olika släktgrenar – Geijer, von Geijer och af Geijerstam som är släkt på olika sätt.
Att få komma till Värmland och Karlstad den 16 november ser han fram emot.

– Karlstad kommer bli häftigt!

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se