Flygplatsen i Karlstad firade 25 år

Jacob Holländer och Bengt Andersson i flyguppvisning på Karlstad Airports 25-årsjubileum. /Foto: Erik Lundh.

Karlstad Airport firade 25-årsjubileum med öppet hus. Det var aktiviteter såväl för barnfamiljer som den flygplansintresserade.

Det har gått 25 år sedan flygplatsen i Karlstad byggdes på sin nuvarande plats och är Sveriges näst yngsta flygplats. Den byggdes av dåvarande luftfartsverket för att sedan gå över till statlig ägo. Idag ägs Karlstad Airport av Karlstads kommun samt Region Värmland.

– Karlstad airport är viktig för hela Värmland – det värmländska näringslivet, men också besöksnäringen, säger Tomas Riste (S), vice ordförande för Karlstad airports styrelse.

Nära 100 000 resenärer passerade årligen flygplatsen. Sedan slog pandemin till. För två år sedan blev Camilla Sperling ny vd för flygplatsen i en tuff tid. 

 – Men vi är på gång nu och vi har en spännande framtid. Vi är på gång nu, vi tittar inte på allt som varit utan vi lyfter blicken. Det pratas om elflyg, biobränsle och vätgas. Vi pratar om vad man kan göra med det den här flygplatsen. Det finns så många möjligheter. Nu tar vi Värmland in i framtiden med den är flygplatsen, säger hon. 

I september öppnade flygplatsen dörrarna och Camilla kunde hon hälsa allmänheten välkommen. 

 – Jag måste säga att det känns helt fantastiskt. Tänk att vi kan göra det här nu efter pandemin, att få öppna upp och låta alla besöka oss för att ta del av de fina verksamheterna som finns. 

Jubileum

Under det öppna huset som skulle markera flygplatsens 25-årsjubileum kunde man träffa teamet på ambulanshelikoptern, träffa polisens hundgrupp samt titta på flygplan och specialfordon. 

Jacob Holländer och Bengt Andersson från Scandinavian Airshow flög i formation och gjorde avancerade manövrar med en vit rök från paraffinolja. Planen de flög var en svart Pitts S2C från 2015 samt en specialbyggd gul Pitts 12S från 2006.

 – Det är toppen att kunna visa upp att det finns en levande flygplats. Alla såna här reguljära flygplatser är viktiga för massa olika ändamål. Det är allt ifrån att folk ska kunna åka ut och resa, beredskap och ambulansflyg, säger Jacob.

Patrik Lange, kapten i Flygvapnet och ursprungligen från Kristinehamn, kom dånande ur molnen i en JAS39 Gripen för att visa vad ett stridsflygplan kan göra.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se