Nedtonat och akustiskt med Sven-Ingvars på Sliperiet

Oscar Magnusson med hunden Doris. /Foto: Helena Lundberg

Sven-Ingvars bjuder in till flera intima livekvällar på Sliperiet i Borgvik. För KHaktuellt berättar Oscar Magnusson, sångare och gitarrist i bandet, om det personliga konceptet – och såklart, saknaden efter pappa Sven-Erik.

– Det ska vara som ett vardagsrum, vi vill hitta det personliga och nära, säger han.

Sven-Ingvars är ett av Sveriges mest populära och folkkära konsertband. Under flera fredagar och lördagar under november och december bjuder de in till unika livekonserter på Sliperiet i Borgvik. Rubriken är personligt.

INTIMT

Oscar Magnusson, sångare och gitarrist i bandet, beskriver Sliperiet som bandets andra hem. Här har de skapat oförglömliga minnen, spelat in 60-årsdokumentären och haft konserter. Lokalen har plats för ungefär 400 personer.

– Det ska kännas nedtonat och akustiskt. Det kräver lite annat – inte bara spela låtar på löpande band. Vi vill hitta det personliga, det intima och nära och de här lokalerna har det i sig från grunden, den har en viss vibe, säger han.

Även musiken kommer anpassas till konceptet.

– Vi kommer gräva i låtkatalogen efter både visor och andra låtar som inte är lika kända. Hits kommer spelas, men stöpas om för att passa det här nedtonade sättet att närma sig både musik och publik.

Liksom för andra musiker har pandemin känts svår.

– Pandemin har varit kreativt förtärande, så nu pyser vi ballongen och sätter oss ned med varsin gitarr. Stor publik och turnerande i all ära, det är skitkul, men här får vi landa, här är vi hemma.

AXLA ROLLEN

För ungefär fem år sedan gick bandets tidigare frontperson Sven-Erik, tillika Oscars pappa, bort. Oscar hade redan innan medverkat i bandet, men att ta över pappas roll var ändå ingen självklarhet.  

– Det gäller att göra det på sitt eget sätt. Man måste vara sann mot sig själv – det är då det blir äkta och hållbart, menar Oscar.

Han kände heller ingen press, utan var helt på det klara med att det var ett frivilligt val – även om Sven-Erik uttryckt till en annan bandmedlem att ”det vore fantastiskt kul om Oscar ville”.

– Pappa är med på så många olika sätt, både privat och professionellt. Många av låtarna är ju pappa personifierad så han är alltid närvarande med sitt väsen.

Relationen mellan far och son, tillika medlemmar i samma band, var stark. Att jobba så tätt ihop med sin pappa i ett konstnärligt yrke beskriver Oscar som både känslosamt och fint – och ibland svårt.

I sitt sommarprat i P1 beskriver Oscar sista mötet med sin pappa.

– Det är nog det jag fått mest feedback på, att jag har satt ord på det. Det är väldigt många som upplevt det där, men man hör sällan något om det. När folk relaterar når man verkligen ut.

Oscar kände stor delaktighet från omgivningen efter bortgången.

– Jag har fått dela kärleken till pappa med väldigt många andra. Han var en sån som många trodde sig känna, han hade en sån karisma. Det var en våg av kärlek, det var jättefint, men jag fick backa ur den litegrann för att hitta min egen sorg.

Sedan dess har troligtvis pappa Sven-Erik jublat från himlen när Sven-Ingvars, med Oscar i täten, fortsatt sin musikresa.  

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se