“Vi vill stärka det skrivna ordet i Värmland”

Ricky Andreis är projektledare för Värmlands bokfestival. /Foto: Gunilla Peterson.

Den 17–19 november är det dags för årets omgång av Värmlands bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad.

– I år hälsar vi välkommen till bland andra Jonas Karlsson, Carin Hjulström och vår lokala debutant Victoria Björn Blomquist, säger Ricky Andreis, projektledare från Region Värmland.

I år sker Värmlands bokfestival som vanligt igen, efter diverse anpassningar under pandemin. 2020 var festivalen helt digital, men under 2019 kom en lucka i restriktionerna lagom i tid för att bokfestivalen skulle kunna arrangeras åtminstone delvis som vanligt. Nu ser projektledare Ricky Andreis från Region Värmland fram emot att ordningen helt är återställd.

– I år är intresset stort och hittills har 94 utställare bokat sig, berättar han.

Utställarna är alltifrån författare, förlag, föreningar och organisationer. Varje utställare har en egen scentid där till exempel en författare får berätta om sin bok.

– I år har vi bjudit in väldigt blandade gäster, både internationella, nationella, regionala och lokala författare. Det är också väldigt olika typer av författare, vilket är trevligt. Alla blir intervjuade på någon av scenerna, det blir spännande, säger Ricky.

På årets författarlista ser vi bland andra Jonas Karlsson, Gunnar Wetterberg, Helena von Zweigbergk, Carin Hjulström, Mikael Bergstrand, Marit Kapla och Lina Bengtsdotter. Bland de lokala förmågorna ser vi till exempel Lars Andersson, Bengt Berg, Lena Sewall och Victoria Björn Blomquist.

Det blir också gott om programpunkter. Vi kan förvänta oss över 100 programpunkter fördelat på fem scener.

­– Med bokfestivalen vill vi stärka det skrivna ordet i Värmland, för både barn, ungdomar och vuxna. Det är också en plats för möten och diskussioner, säger Ricky.

TEMAINDELNING

Något som är speciellt för årets bokfestival är även att skolbokningen ser annorlunda ut. Tidigare har grundskole- och gymnasieelever kommit samma dag, men i år har de delat upp det på två dagar för ett lugnare tempo.

– Låg- och mellanstadiet får en helt egen dag på torsdagen, som är perfekt anpassad för dem med egna föreläsningar för deras målgrupp. Dessutom kommer det finnas olika aktivitetsområden med olika workshops inom animation, bokbinderi, skaparverkstad och så vidare. Högstadiet och gymnasiet är välkomna på fredagen, då det även är öppet för allmänheten och alla utställare är på plats.

Nytt för i år är även att festivalområdet kommer vara temaindelat i åtta olika sektioner.

– Området kommer vara tydligt skyltat just för att besökarna ska kunna hitta lätt och snabbt bland olika genrer. Alla utställare inom ett visst område finns samlat på en och samma plats, vilket också underlättar för utställarna att kunna nå sin publik.

Ricky uppmuntrar även besökarna att hålla ett öppet sinne under bokfestivalen.

– Behållningen för min egen del är att se de författare som kanske inte är så kända men som har jätteintressanta ämnen och projekt. Jag tycker man ska passa på att gå runt och försöka hitta något ämne som intresserar en.

Fjolårets Värmlandsförfattare. /Foto: Arkiv.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se