Uppsving för Noice: “Det trodde man inte att man skulle få uppleva igen”

Peo Thyrén och Charlie Grönvall från punkrockbandet Noice. /Foto: Rickard Liljero Eriksson.

Bandet Noice slog igenom på tidigt 80-tal med sin punkrock och egenskrivna låtar om tonårens utmaningar. Nu har bandet minst sagt blivit på tapeten igen och är aktuella med turnén ”I natt är hela stan vår”. Den 17 november gästar de Scalateatern i Karlstad.

– Så stort intresse som det är för bandet nu har det inte varit sedan -81, jublar bandmedlemmen Peo Thyrén.

Med debutalbumet ”Tonårsdrömmar” slog bandet Noice igenom 1979 efter att ha vunnit skivkontrakt i en rockbandstävling. Bandets riktiga peak var runt 1980–81 och de gav ut tre album tre år på raken med hitlåtar som ”En kväll i tunnelbanan” och ”Vi rymmer bara du och jag”. 1980 vann bandet en Rockbjörn för Årets svenska grupp och de beskrevs som rivaler till Gyllene tider.

Peo Thyrén och Robban Klasen är bandmedlemmarna som varit med från start. De övriga originalmedlemmarna var Freddie Hansson, Robert Liman och Hasse Carlsson men både Freddie och Robert gick bort för drygt 20 år sedan. Genom åren har olika namn figurerat inom bandet och idag är det Charlie Grönvall och John Persson som gör bandet komplett.

TURNÈ

Som om tiden stått stilla är nu punkrockbandet minst lika aktuella igen, de spelar för utsålda klubbar och är aktuella med turnén ”I natt är hela stan vår”.

– Det har blivit ett väldigt uppsving för bandet nu senaste året och under pandemin. Så stort intresse som det är nu har det inte varit sedan -81. Det är fantastiskt kul, det trodde man inte att man skulle få uppleva igen vid snart 60 års ålder. Det är helt galet att man kan vara ute och spela till svinbra drag, publikrespons och utsålda gig. Det är overkligt, säger Peo Thyrén.

Det stora uppsvinget för bandet kan ha sin förklaring i SVT:s dokumentär om bandet som setts över en miljon tittare. Likaså Noice rockmusikal där kända skådespelare och musiker gestaltar bandets historia från starten 1975 fram till det som har kallats den sista konserten i december 1981.

– Musikalen har hittills haft 30 föreställningar och setts av 14 000 personer. Detta har fött ett stort intresse för våra gamla låtar och oss två originalmedlemmar.

Ännu större intresse förväntas under den pågående turnén, där de fyrar av sina gamla hits. Den 17 november kommer bandet till Scalateatern i Karlstad.

– Det brukar vara mestadels gamla fans, men det fylls på hela tiden med yngre lyssnare, säger Peo.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se