De Sjögrenska fåglarna flyger vidare i Tullholmen

Värmlandskonstnären Lars Sjögrens konstverk ”Mot rymd”, eller ”fåglarna” som de i dagligt tal kallas, får nu nytt liv på fasaden till nya Coop Tullholmen i Karlstad. Metallfåglarna överlevde Domusbranden 1999 och har sedan dess förvarats i ett förråd. Nu invigdes konstverket på nytt den 4 oktober.

Lars Sjögrens fåglar från 1975 får nu åter breda ut sina vingar i Karlstads stadsbild. /Foto: Helena Lundberg

Konstverket ”Mot rymd” är skapat 1975 av konstnären Lars Sjögren (1931-2016). Fågelflocken satt ursprungligen på en vägg i kvarteret Duvan, innan de hamnade på Domushusets fasad i centrum.

De Sjögrenska fåglarna klarade sig när Domus stod i brand 1999, men placerades istället i ett förråd i väntan på en ny lämplig plats. Den 4 oktober var väntan äntligen över och fåglarna fick åter se dagens ljus. Den här gången på Coop Tullholmens fasad i Packhusallén.

– Det finns nog inget konstverk i Sverige som blivit invigt tre gånger. Det blir en återupptäckt för en del, en upptäckt för andra, säger Mats Dahlberg, tidigare kulturredaktör NWT, som ledde återinvigningen av det nygamla skulpturverket.

Hedersgäster vid ceremonin var Ulla-Britt Sjögren, konstnär och änka till Lars och dottern Anna Sjögren. Båda var nöjda med konstverkets nya placering och visste att Lars hade varit mer än nöjd.

Anna och Ulla-Britt Sjögren tillsammans med Mats Dahlberg som höll tal under återinvigningen den 4 oktober.

Metallfåglar

”Mot rymd” är det ena av endast två offentliga skulpturverk av Lars Sjögren. Det andra verket – ”Vågspel” – sitter på badhuset och är också det skapat i metall.

– Det tekniska arbetet av metallfåglarna ägde rum på en plåtverkstad på Våxnäs, men det höll på att gå illa. Lars var ingen van svetsare och var nära att få en allvarlig synskada, berättar Mats under invigningstalet.

Fågelinfluenser är något som återkommer även i Sjögrens andra, mestadels målade konstverk.

– Han var fascinerad av fåglar – men inte av att avbilda fåglar i sig utan av deras rörelse och flykt. Det skulle vara Sjögrenska fåglar, berättar Ulla-Britt.

Efter tal av Mats Dahlberg var det dags för avtäckningen av konstverket. Till tonerna av en elgitarrs-fanfar drogs det stora vita skynket ner med hjälp av både Ulla-Britt och Anna. Applåder och fotoblixtar fick hälsa fåglarna välkomna, innan minglet fortsatte inomhus.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se