Däckbytartider – det ska du tänka på

Sven-Olov Westman och Margaretha Karlsson, delägare Partille Bilringar i Karlstad. /Foto: Erik Lundh.

Nu är det åter tillåtet att ha dubbdäck. Kom ihåg att vinterdäck ska sättas på innan första halkan kommer, inte efter – då riskerar du en olycka.

På vägarna rör sig både tunga som lätta fordon och det är lika viktigt att alla är rätt utrustade för vintern. Den kommer som bekant varje år men just när första halkan kommer är svårt att förutspå – därför är det viktigt att byta däck i god tid.

Däcktillverkaren Goodyear har i en ny undersökning frågat 1 000 svenskar om deras vanor när det kommer till vinterdäck. Resultatet visar att nära hälften av svenskarna någon gång har missat att byta innan första halkan.

–  Det ska bytas innan halkan kommer, inte efter, säger Margaretha Karlsson, delägare av Partille Bilringar i Karlstad.

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck. Mellan 1 december till 31 mars ska du ha vinterdäck om det är vinterväglag.

Friktionsdäck räknas som vinterdäck och kan sättas på när som helst.

­– Du får köra med friktionsdäck året runt men det är inte något vi rekommenderar. De är ofta inblandade i olyckor under sommarhalvåret, dels så sliter du dem mer när det är varmt, dels blir de mjuka och du får inte lika bra grepp när du bromsar.  

Rätt däck

Innan däcken ska bytas är det viktigt att i god tid se till att de är i godkänt skick eller om det är dags för nya. Både för friktionsdäck och dubbdäck är regeln att de inte får ha mindre mönsterdjup än tre millimeter.

– Vi brukar alltid ha en extra säkerhetsmarginal. När det är två millimeter över det brukar vi kontakta ägarna om att det är dags att byta. Sen kan ju dubben vara dåliga, de kan vara blankslipade eller att man tappat dem, fortsätter Margaretha. 

Hur gamla däcken är har också stor betydelse, menar de.

–  De blir hårdare ju äldre de blir och då tappar de greppet på däcken även om mönsterdjup och dubbarna är bra. Det riskerar också att det blir torrsprickor, säger Sven-Olov Westman, delägare av Partille Bilringar.

Är det dags att byta? Då finns det vissa märken som årligen rekommenderas för det nordiska väglaget.

– Däck är inget man ska snåla med.  Märket har stor betydelse för vad det är för kvalité. Michelin, Perelli, Goodyear, Nokian Hakkapelitta och Continental, de är absolut bäst. Sen kommer alltid några få uppstickare från Sydkorea och Kina, men vill man vara säker bör man välja de andra.

Däckbytet

Något som en del gör fel är att välja fel bultar. Har man olika fälgar ska det troligtvis inte vara samma bultar.

– Använd rätt bultar och att de inte är rostiga. Se till att de sitter. Sen efter att du kört tio mil bör man känna efter så att de inte släppt, fortsätter Sven-Olov.

Det är också viktigt att man får rätt lufttryck.

– Det är väldigt viktigt att få rätt lufttryck. Dels går bilen billigare, dels håller däcket längre. På de flesta bilar står det ett rekommenderat lufttryck i dörren men det brukar alltid vara för lite. Jag brukar alltid rekommendera 0.3–0.4 bar mer. Vi brukar också rekommendera att man kollar till lufttrycket en gång per månad för det sipprar alltid ut lite grann, avslutar han.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se