
Man vinner mycket på att ta hand om sina fötter. Tyvärr söker de flesta fotvård först efter att de fått problem. Följ med KHaktuellt på en medicinsk fotvårdsbehandling och ta del av värdefulla tips.
Många tycker hälsa är viktigt, men glömmer samtidigt bort sina fötter. Fötterna förväntas följa med utan större motkrav. Många skäms också över sina fötter.
– Många kommer hit och säger ”så här hemska fötter har du väl aldrig sett?”. Men jo, jag har sett det mesta. Vi har också olika definition av vad som är en fin fot. För mig är en fin fot en frisk fot. Många frågar mig om jag inte tycker det är äckligt med folks fötter, men vi glömmer bort att händerna är mycket smutsigare, säger Marie-Louise Tillman, som i år firar 20 år som medicinsk fotterapeut och har sitt säte på Haga hälsocenteri Karlstad.
Under dessa 20 år har det hänt en del. Det går att få tag på snygga och bra skor, det finns mer kunskap om foten och vissa kiropraktorer och naprapater har börjat ta hänsyn till fotställning när de gör sina bedömningar. Ändå är foten på många sätt fortfarande en kroppsdel som tycks glömmas bort.
FÖREBYGG
Marie-Louises behandling inleds med att jag får sänka ned fötterna i ett värmande fotbad för att mjuka upp. Sedan går hon över hela fötterna och naglarna och filar med en elektrisk slip, innan hon letar efter eventuella problem.
Svampinfektion och förhårdnader brukar vara de vanligaste problemen. Torr hud med sprickor likaså, men är ofta en effekt av svamp. Nageltrång är relativt vanligt, vilket ofta beror på att folk klipper sina naglar fel eller har för trånga skor. Liktornar förekommer också. Även blåsor och blånaglar med bucklor, vilket kommer av för trånga skor.
Rekommendationen är att regelbundet ta hand om sina fötter, även om man inte upplever några problem. Det är lättare att förebygga än att försöka laga i efterhand.
– Tyvärr kommer de flesta efteråt, till exempel efter en vandring när de fått problem. Man skulle ju önska att folk kom mer förebyggande, för att få goda råd, säger Marie-Louise.
Ett talande exempel är problemet med svampinfektioner.
– Att bli av med nagelsvamp är en kamp. Det tar 9–12 månader för en frisk nagel att växa ut, men för en svårt svampskadad nagel får man räkna med det tredubbla. Även om svampmedel dödar svampen, kommer svampen tillbaka om nageln är skadad. Alltså måste du fortsätta med svampmedel tills en helt ny nagel vuxit fram. Ofta orkar folk inte det, de vill ha en quick fix.
Hur ofta du bör gå på medicinsk fotvårdsbehandling beror helt på hur mycket jobb du är villig att göra själv. Vill du inte göra något själv alls bör du få behandling var fjärde eller sjätte vecka.
Mycket går emellertid att göra på egen hand. Första steget är att rengöra fötterna och torka dem ordentligt.
– Många tror att en dusch räcker, men på fötterna sitter strumpludd, hårrester, hudavlagringar, tvål… allt sitter kvar. Det är bra att verkligen tvåla in fötterna, skölj av ordentligt och torka torrt. Har man missat något så följer det med handduken.
Något av det viktigaste är att ha rätt skor.
– Bara för att skon håller hög kvalitet i sig behöver det inte betyda att den passar din fot eller för ändamålet. Ska du vandra, springa, gå på mjukt eller hårt underlag? Har man höga fotvalv kan man behöva extra stöd från bra sulor. Ju mer rätt skor du har till vardags desto mer klarar du av att ha finskor vid enstaka tillfällen.
Det är också viktigt att ibland skippa skorna helt och gå barfota, lufta och spreta med tårna.
– Framförallt kvinnor är bra på att tränga in fötterna i för små skor, vilket ofta leder till dålig blodcirkulation. Om foten svettas trivs också svampen.
Efteråt känns fötterna mjuka, glada och ompysslade och jag har fått en viktig påminnelse om hur viktigt det är att ta hand om sina fötter.
Förebygg fotproblem
- Tvätta fötterna ordentligt och torka även mellan tårna.
- Smörj in fötterna några gånger i veckan.
- Lufta foten, gå gärna barfota.
- Rör ofta på fötterna och tårna, det förbättrar balanssinnet.
- Byt strumpor varje dag och tvätta i 60 grader.
- Ha rätt skor för din fot.
- Om du står upp och jobbar – använd ståmatta.
- Gå bara till fotvårdsterapeuter som är anslutna till ett godkänt förbund. De har ordentlig utbildning och behandlingsskadeförsäkring.
- Ha inte nagellack för ofta och definitivt inte gellack, då naglarna får svårt att andas och svampen trivs.