Trots höjd ränta: “Fortsatt många bostadsköp”

Fastighetsmäklarna Anna Henriksson och Michelle Felixson. /Foto: Erik Lundh.

Räntorna ökar och likaså energipriserna. Det har lett till en något avvaktande bostadsmarknad – men samtidigt sjunker priserna på villor och bostadsrätter i hela landet.

Räntorna i Sverige har länge varit historiskt låga, men under 2022 höjdes den för första gången på flera år med anledning av den stigande inflationen.

– Trots det är det fortsatt många bostadsköp, många går på visningarna och visar intresse. Man behöver ändå flytta på sig, säger Michelle Felixson, fastighetsmäklare.

Däremot har det lett till att budgivningarna tar lite längre tid idag.

– Det som är viktigt är att ta kontakt med en mäklare i god tid, säger Anna Henriksson, fastighetsmäklare.

Utbudet på bostäder till salu är större idag än på flera år, vilket gör att det ökar chansen att hitta drömboendet, men ökar konkurrensen om köparna. För att få en så trygg flytt som möjligt kan det också vara värt att sälja innan man köper.

–  Det man kan göra då är att sätta ett längre tillträde, eller att man ser till att man får ha en hyreslägenhet i väntan, säger Anna.

Priserna

När man köper en bostad bör man ta höjd för högre boendekostnad ifall räntorna fortsätter att höjas. Vid bostadsrättskön är det viktigt att titta lite extra noga på föreningens ekonomi – då även de kan ha påverkats av räntehöjningar.

De senaste tre månaderna har priserna på villor och bostadsrätter i Sverige dessutom sjunkit med fem respektive sju procent, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

I Värmland har villapriserna sjunkit med två procent under samma period varav bostadsrättspriserna har sjunkit med tio procent, vilket är mest i landet.

Men, så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

– Många kanske drar sig för att sälja för att priset på det nuvarande boendet har gått ner men ska du köpa nytt så både köper och säljer du i samma marknad, avslutar Michelle.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se