Återupptäcka gamla låtar

Många rynkar kanske på näsan när Bruce Springsteens nya skiva enbart innehåller covers. Men gott folk, det är inte vilka covers som helst. Nej, nej, nej. Han har valt med omsorg och med hjärtat. Soullåtar som dels utmanar honom som sångare, säger han i en intervju, men också låtar som betytt något för honom själv. Titeln ”Only The Strong Survivle” är en Jerry Butler låt, lyssna på den men leta reda på Elvis version från plattan ”From Elvis in Memphis”, den är starkare.

Om det inte är att återupptäcka gamla låtar, så är Weeping Willows Magnus Carlson en konstnär att hitta det där gamla soundet på nya låtar. Som hans senaste soulskiva ”Här och nu”, en också på Weeping Willows nya ”The dreams we wave”. De lyckas alltid med att förmedla en retrokänsla.

Och på tal om ny förpackning så har värmländska Vikingarna fått ny kostym. Åtminstone på Spotify, där det nu finns en slowed down version av ”Hälften så kär”, som om man spelar skivan på fel hastighet, det är som det låter, Christer Sjögren får betydligt mörkare röst. Men man har släppt en Sped Up version också, det blir som smurf hits, om ni frågar mig så är den långsammare versionen av ”Hälften så kär” charmigare. Den vanliga versionen återfinns på Kramgoa låtar 9, från 1981. Men låten i sig släpptes 30 år tidigare av Ken Marvin.

Värmlands nya dansband heter Transfer, låtarna skulle mycket väl varit från dansbandens guldålder med de höga hjälmlikanden frisyrerna och 70-tals kostymerna. Första singeln satte ribban.

”En starköl i Stockholm är en bara en lättöl i Grums”.

Ett band som många missar är Konditorns som inte bara återvinner gamla låtar, de gör det i dansbandsversioner och på svenska. Är det bra? När det kommer till mig dansband, sträcker jag mig till att det är kul och charmigt. Som Konditorns svenska version av Baywatch ”I´m always be here” (Jag är redo) eller KISS låt ”I was made for loving you” (Jag är gjord att älska dig). Som sagt charmigt.

För att ni ska hitta rätt i Spotifys djungel av charmig musik ska jag lista några här.

Pat Boone- In a metal mood (1997) smörångare som släppte en hårdrocksskiva, på sitt sätt.

The King- Gravelands (1998) Brevbäraren Jim Brown som lät som Elvis och tolkade Nirvana med flera.

Leif Nordbergs orkester- Highway to Helsingland (1995) Som Black Ingvars, fast tvärtom.

Cotton Club- Cotton Club 1984. Charmigt husband i Tomas Tengbys talkshow.

Black Ingvars – Earcandy Five 1995. Dansbandshårdrock.

Mattias Persson, DJ & radioprofil

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se