The Resfreshments tar med Kikki Danielsson på julturné

Den 1 december kommer The Refreshments till Scalateatern i Karlstad. /Foto: Press.

Det blir julshow i klassisk rock’n’roll-anda när The Refreshments återvänder till Karlstad. Denna gång har de med sig Kikki Danielsson och hennes vapendragare Sören ”Sulo” Karlsson.

– Nu blir det extra kul att få komma igång igen efter att allt legat i malpåse, Joakim Anrell, sångare, basist och låtskrivare i bandet.

Den 1 december kommer bandet till Scalateatern i Karlstad. Då gör de det med den 18 upplagan av Rock’n’roll X-mas och deras tredje julskiva ”Christmas Cheer” som kom julen 2020.

– Det blev ett pandemiuppehåll. Förra året lyckades vi åka till några kyrkor i mindre format och gjorde Elvis Christmas. Så det blir första gången på riktigt nu med nya skivan. Vi kommer spela några låtar från den men det blir en hel del gamla klassiker också. Vi kör en blandning med nyskrivna och gamla jullåtar – vissa kör vi som de är och andra har vi rockat upp lite, säger sångaren och basisten Joakim Arnell.

Gäster

Som vanligt tar de med sig gäster på turnén. Denna gång blir det Kikki Danielsson och Sören ”Sulo” Karlsson.

– Så vi kör även lite blandat från Kikkis repertoar. Hon har ju lite country-touch. Sulo kommer köra några låtar själv också.

Första gången bandet träffade Kikki var i deras studio i Skutskär.

– Dit kom hon förrförra hösten. Sulo var med också. Det var roligt. Då tänkte vi att vi tar med Kikki på den här turnén och det nappade hon på.

Bandet

Det var för över tre decennier sedan som fyra unga pojkar från Gävle-trakten beslutade sig för att börja spela musik. Joakim Arnell, Mats Forsberg, Johan Blohm och Jonas Göransson var runt 11–12 år gamla då de startade band. Just då var det en våg av rock’n’roll som bubblat upp.

– Det var Boppers, Dave Edmunds och inte minst Rockpile som var förebilderna.

Efter att ha spelat mestadels covers började Joakim skriva egna låtar på samma genre och år 1989 bestämde gänget sig för att starta The Refreshments. Två år senare sa alla i bandet upp sig från sina jobb och började spela på heltid.

Med en halv miljon sålda album, en Grammynominering och fler än 4 500 livespelningar är de idag en av Sveriges mest etablerare rock’n’roll-akter.

Showen Rock’n’roll X-mas är en idé som föddes år 2003. Då släpptes albumet med samma namn innehållande låtar från -50, -60 och 70-talet, men även några nyskrivna såsom ”Billy the goat” om julbocken i Gävle som gjort sig världskänd av att ofta ha bränts ner.

Efter att ha turnerat med julalbumet har showen kommit till att bli en tradition.

– Nu blir det extra kul att få komma igång igen efter att allt legat i malpåse. Vi ser fram emot detta. Karlstad har varit jättebra senaste åren så hoppas på en repris. Den här julturnén är en tradition som bara coviden kunde stoppa, avslutar Joakim. 

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se