“Sissels jul” vill beröra

Bildtext: ”Sissels jul” kommer till Karlstad CCC den 26 november. /Foto: Kristin Saastad

Sissel Kyrkjebø har turnerat med julkonserter ända sedan 90-talet och är en sann veteran på julmusik. Denna jul är inget undantag och Sissel kommer besöka såväl Sverige som Norge och Danmark. KHaktuellt har pratat med stjärnan inför hennes konsert på Karlstad CCC den 26 november.

Sissel Kyrkjebøs julalbum “Glade jul” från 1987 är fortfarande det bäst säljande julalbumet i Norges historia. Med undantag från pandemin har Sissel också varit en nitisk turnéartist som spridit julstämning i såväl Norge som Sverige och Danmark. I år startar turnén ”Sissels jul” i Sverige där hon besöker sju orter och därefter fortsätter till syskonländerna.

– Det har varit en tråkig tid när vi inte har kunnat möta publiken, så det känns väldigt, väldigt bra att få komma ut igen, säger Sissel.

Den 26 november besöker hon Karlstad CCC, men inte är det första gången.

– Jag har varit i Karlstad många gånger och det ska bli så kul att komma tillbaka. Det är en otroligt vacker stad och jag har många fina minnen därifrån. Jag har bott precis vid älven inne i stan och det har varit så fint att kunna promenera där.

Release

Inför årets julturné släppte Sissel den 18 november sitt nya julalbum. Dessförinnan släppte hon singeln ”Det hev ei rose sprunge” och även “Winter morning” som har samma namn som albumet.

Albumet är inspelat i Utah med den välkända 360-mannakören The Tabernacle choir and orchestra. Kören kallas ibland America’s choir, då den har uppträtt över hela världen i hyllade konsertsalar och vid invigningar av amerikanska presidenter.

– De är en fantastisk kör och orkester så det är mäktigt att få lov att sjunga ihop med dem. Det här är en platta med både svenska, amerikanska och engelska julsånger, säger Sissel.

Beröra

I konserten blandas traditionell julmusik med annan musik.

– Jag vill gärna att publiken får julstämning, men det viktiga är att det blir en konsert som berör. Därför blandar jag in annan musik som också den sätter ord på de känslor man kan ha kring jul. Det ska kännas nytt och fräscht, alla turnéer och konserter är olika. Ingen ska känna att de redan har sett konserten tidigare.

Hon hoppas också att konserten ska bli ett andningshål för besökarna.

– Jag vill att de ska få komma bort från vardagen för en stund. När man går ut från konserten har man förhoppningsvis blivit upplyft och gått ner i varv och kan ta med sig detta vidare. Det behövs just nu i den tid vi lever i. För många är julen en fantastisk tid, men för en del är det den svåraste tiden på hela året. Musiken är så bra på att hela, avslutar hon.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se