Stundande advent: “En strimma av ljus och hopp”

Madelene Hyllengren är ny kyrkoherde i Grava församling. /Foto: Helena Lundberg

Adventstider är på intågande och liksom varje år förväntas besöksantalet gå upp i kyrkorna. Madelene Hyllengren, ny kyrkoherde i Grava församling, ska bli installerad och göra sin första gudstjänst i Grava kyrka lagom till första advent.

Madelene Hyllengren är ny kyrkoherde i Grava församling. Innan detta var hon under fyra år församlingsherde i Karlstad pastorat med ansvar för Alster-Nyedsbygdens respektive Väse-Fågelviks församling. Tidigare har hon även varit kyrkoherde i Filipstad för Filipstads församling.

Numera är hon bosatt i Karlstad och hade hört mycket gott om Grava församling.

– Detta var en tjänst jag inte kunde motstå att söka. Det är bra och duktig personal, en fin kyrka och ett fint församlingshem. Det känns jätteroligt att få lära känna även församlingsbor och förtroendevalda, säger Madelene.

Sin första gudstjänst i Grava kyrka ska hon hålla på första advent, i samband med sin egen installation. Varje gång det kommer en ny kyrkoherde till församlingen ska denna tas emot av församlingen.

– Det finns en ceremoni kring det, man gör det i Guds tjänst under gudstjänst. Så då kommer kontraktsprost Olaf Traulsen från Kils pastorat och installerar mig, det känns jättekul. Så advent blir extra speciellt för mig i år.

Under gudstjänsten vid första advent kommer även församlingens nya diakon Lasse Söderberg att tas emot.

Tradition

Det är fler som besöker kyrkan under advent än annars. Om jul drar mest folk och därefter Allhelgona, så kommer första advent som god trea.

– För många är det en speciell tradition att gå till kyrkan på första advent. Då är det traditionella adventspsalmer, kören sjunger vackra adventssånger och det är även en barnkör. Efteråt blir det adventsfika i kyrkan, då får vi äntligen äta lussekatter, säger Madelene med ett skratt.

Gudstjänster med adventstema fortsätter även vid andra, tredje och fjärde advent, men det är just första advent som är speciell för många.

– Sedan vid jul ökar besöksantalet i kyrkan ytterligare och då hålls tre gudstjänster. Två på julafton och en på julottan på juldagen. Vi hoppas på full kyrka!

Madelene gör sin första gudstjänst i Grava kyrka på första advent. /Foto: Helena Lundberg

Hopp

Kyrkans verksamhet handlar mycket om att stärka människor, att ge dem ljus och kraft att orka leva det liv de har att leva.

– Det är inte alltid enkelt att leva, men Gud tror på oss och älskar oss – det vill jag förmedla, säger Madelene.

Vad betyder advent för dig?

– Det är väldigt tydligt att det kommer in en strimma av ljus och hopp i tillvaron. Det behövs ännu mer i år, tror jag, när oron är stor och världen ser ut som den gör. Det är tuffa tider för många, man behöver den där strimman av hopp för att orka. Det är nog det viktigaste budskapet i advent – hoppet.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se