Bo Kaspers orkester vill ljusa upp i mörkret

Förra året släpptes albumet “I denna mörka vintertid”. Nu kommer Bosse Sundström med orkestern till Karlstad. /Foto: Press

Det var under pandemin som Bosse Sundström från Bo Kaspers orkester började skriva om den mörkaste delen av året.

– Det födde en massa idéer så de där två låtarna som jag tänkte skriva blev en hel skiva, säger han.

Bo Kaspers orkester fyllde nyligen 30 år, men något jubileumsfirande blir det inte, meddelar Bosse.

– För att använda hockey-termer så är vi i början på tredje perioden. Lite så känner jag med orkestern, att det nu är en period kvar. Tids nog får vi fira men nu är det bara att jobba på. Jag sitter redan och funderar på nästa projekt vi ska dra igång, säger han.

När bland annat Grumsbon Hanna Hellquist gör upp i SVT:s populära program På spåret – ett program som även Bosse tävlat i tidigare – står Bo Kaspers orkester som husband i de tre första avsnitten med start 18 november.

– Det blir skitkul, det är sånt hedersuppdrag tycker jag. Jag har inte missat ett program sedan Oldsberg och har alltid tänkt att ”fan, det där skulle vi kunna vara med på”.

Julmusik

 Under de senaste åren var möjligheterna att träffas begränsade. Då började Bosse Sundström, eller Bo Kasper, fundera.

– Jag började skriva om vad det betyder, kanske inte så mycket om julen utan mer den här mörka tiden. Det är mycket inomhus och det är ju fler helger som kommer. Det är hemvändardag då man träffar gamla polare men också nyåret som är en nystart på något sätt.

Han började spela in med bandet och tanken var att göra två jullåtar.

– Men det födde en massa idéer så de där två låtarna som jag tänkte skriva blev en hel

skiva, säger han.

Konsert

Den 15 december kommer Bo Kaspers orkester till Karlstad CCC för att ljusa upp vintermörkret.

”Denna mörka vintertid” består av elva sinnesfulla låtar om allt som hör vintern till. Skivan släppte de förra året men på grund av pandemin blev det inte mycket spelande.

– Men nu vill vi ut med det här så det blir som en turné. Vi tar med oss tio stråk, klassiskt slagverk och hela bandet. Karlstad CCC har en jättebra scen att rymmas på. Det ligger också vackert.

Frida Öhrn, som är med på låten ”Önska dig en stilla natt”, ersätts med Anna Maria Espinosa. – De har båda väldigt fräna röster, vi har jobbat med Anna Maria tidigare bland annat gjorde Ted Gärdestads Sommarlängtan tillsammans.

Det blir även ett gäng klassiska Bo Kaspers-låtar.

– Sen kan man inte undgå att även spela The Pogues Fairytale of New York, det är en för bra jullåt att inte ha med, speciellt när Anna Maria är med. Det kan bli några andra stänkare också, skattar Bosse.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se