Gammaldags julmarknad i Träfotere

Göran Jansson, ordförande i Grava folkdanslag, vid Träfotere. /Foto: Helena Lundberg

Söndagen 4 december är det dags för gammaldags julmarknad i Träfotere i Hynboholm. Enligt tradition blir det tunnbrödsbakning, hantverksförsäljning och underhållning av Frykeruds spelmanslag.

Det brukar komma mycket folk, det är många härifrån men också från Kil och Forshaga med mera, säger Göran Jansson, ordförande för Grava folkdanslag som står bakom arrangemanget.

Ett kärt inslag varje vinter i Hynboholm är julmarknaden i Träfotere, arrangerat av Grava folkdanslag. Efter två inställda år under pandemin och fjolåret som kunde genomföras med försiktighetsåtgärder och restriktioner, tycker Göran Jansson, ordförande, att det ska bli roligt att få återgå till traditionen igen med aktiviteter och marknadsstånd både utomhus och inne i de små stugorna från 1800-talet.

– Vi har haft denna marknad i säkert 20 år. Det brukar komma mycket folk, det är många härifrån men också från Kil och Forshaga med mera. Det är väldigt roligt, föreningen kommer samman och det är positivt socialt, säger han.

Den gamla stenugnen används vid det traditionella tunnbrödsbaket.

Traditionellt

Traditionsenligt blir det underhållning av Frykeruds spelmanslag och försäljning av hantverk.

– Det kommer lokala hantverkare som visar upp och säljer sina alster i Hembygdsgården. Det kan vara lappteknik, tovade tomtar, textilslöjd, kurbits och luffarslöjd med mera, berättar Göran.

I en av stugorna i en gammal stenugn görs den populära tunnbrödsbakningen, som hör marknaden till.

– Många vill komma in och titta, de tycker det är roligt att få se hur det går till. Det är väldigt populärt.

Marknaden är även omtyckt bland barnen, då det bjuds på fiskdamm och en tomte som bjuder in till sin egen stuga.

– I tomtestugan får barnen lämna sina önskelistor till tomten och får var sin påse med frukt och godis. Det är populärt, säger Göran.

Det kommer också finnas försäljning av slöjdalster, konfekt, julpynt, granrisbockar, fågelmatare, varm korv, hembakt bröd och hemkokt sylt och saft.

Både en barntombola och en handarbetstombola kommer finnas och det bjuds på glögg och pepparkakor.

I tomtestugan får alla barn lämna önskelista till tomten.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se