Wermland opera vill väcka minnen med julmusik

Agnes Christensson, Stina Olsson, Andreas Sjögren och Johan Gund repar inför julturnén genom Värmland. /Foto: Erik Lundh.

Nu tar Wermland opera återigen kulturen ut på turné för att välkomna julen. ”En minnesvärd jul” kommer sprida musikunderhållning med både gamla och nya julfavoriter.

I 2022 års julturné medverkar sångsolisterna Agnes Christensson och Stina Olsson, kapellmästare Johan Gund på piano och dragspel, Andreas Sjögren på gitarr och Mattias Petersson på kontrabas.

– Vi åker norr upp till Kärrbacksstrand, i söder till Åmål och bortanför Kristinehamn i öst. Det är väldigt mycket bygdegårdar och Folkets hus. Det här är en fantastisk möjlighet att få bra kultur även utanför Karlstad vilket är väldigt viktigt och ingår i Wermland operas uppdrag, säger Lena Gynnemo, producent.

Den 18 november var det premiär i Mangskog. Sedan spelar de fem konserter i veckan runt om i länet fram till den 17 december.

– Föreställningen är två timmar lång med paus mellan. På många ställen bjuds det på fika eller gröt som är trevligt för ute på de här ställena är dessa lokaler samlingspunkt för bygden.

Musiken

Repertoaren består av en stor blandning musik.

– Vi har försökt göra så pass blandat program som möjligt. Det blir svenskt och utländskt. Schlager, visor, country, folkmusik… Vi vill hitta på saker med de här gamla låtarna. Man ska bli lite överraskad, säger Johan.

Tanken är att försöka väcka minnen hos publiken.

– Vi vill ju att olika typer av människor ska komma och att det ska finnas någonting för alla. Alla ska hitta någon slags igenkänning. Sen tycker jag också det är kul att vi alla är värmlänningar, säger Stina.

Producenten Lena, kommer från Östra Ämtervik. Sedan kommer Torsby, Karlstad, Kil och Arvika vara representerade på scen. De har letat lite bland de värmländska poeterna och hittat ett antal som de kommer läsa från.

Vid själva musicerandet utlovas det en fyllig ljudbild av stämningsfulla låtar.

– Vi är ju fem och många originallåtarna är stora produktioner med orkestrar och vi försöker efterlikna det med det vi har. Vi sjunger alla fem och spelar flera instrument, säger Johan.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se