Vardagshjältar – ett sätt att uppmärksamma eldsjälar

Magnus Wallgren, samordnare för Vardagshjältar. /Foto: Privat

För trettonde hösten i rad utser Karlstad kommun Vardagshjältar. Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma de insatser som görs för barn och unga i kommunen.

Nu är det åter dags att utse årets Vardagshjältar. Det kan vara en person eller en verksamhet som på något sätt gör skillnad för unga i Karlstad.

Projektet drivs av samverkansgruppen för barn och unga i Karlstads kommun och är ett samarbete mellan barn- och ungdomsförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

– Syftet är att hitta eldsjälar som inte får den uppmärksamhet som de förtjänar. Som går till jobbet varje dag, gör ett fantastiskt jobb som betyder mycket. Det är viktigt att uppmärksamma människor som gör skillnad i vardagen, säger Magnus Wallgren, samordnare för Vardagshjältar.

De Karlstadsbor som vill har kunnat nominera sina vardagshjältar under de första två veckorna i november. Juryn, som består av representanter från varje förvaltning, röstar och utser tillsammans årets vardagshjältar.

– Det handlar inte om att vinna en summa pengar utan om att synliggöra dem. De får gå på teater, hockey, träffa kommunfullmäktige och de högsta direktörerna och berätta om sin verksamhet. Vi synliggör dem på bred front i sociala medier och vanlig media, filmer, buss-tv…  

Enligt Magnus är Vardagshjältar höjdpunkten i hans arbete varje år.

– Jag har fått träffa så många fantastiska människor genom åren. Man lär känna dem och får vara en del av att de vinner.

Ambassadörer

Det är en tradition att kända Karlstadsprofiler är ambassadörer för Vardagshjältar, och i år är det Christer och Cecilie Nerfont, Wermland Opera, som hjälper till att sprida budskapet.

– Vi är såklart väldigt glada och stolta över detta fina uppdrag. Som föräldrar har vi fått se många fina och starka personligheter som finns där för allas våra barn. De som ofta jobbar lite i skymundan och inte får nog uppmärksamhet. Och så fint att alla får möjligheten att visa sin uppskattning genom denna kampanj, säger Christer och Cecilie Nerfont i ett pressmeddelande.

Pristagarna kommer avslöjas för allmänheten under vecka 49, men när och hur de själva får reda på att de vunnit – det är en än så länge välbevarad hemlighet.

Cecilie och Christer Nerfont är årets ambassadörer. /Foto: Magnus Ejnermark, Karlstads kommun.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se