Kils bibliotek fyller 50 år

Personalen på Kils bibliotek har planerat en jubileumsvecka med bland annat utställning. /Foto: Erik Lundh.

I december är det 50 år sedan Kils bibliotek invigdes där det är beläget på Storgatan. Jubileet ska uppmärksammas på flera sätt. Bland annat med en utställning om bibliotekets historia och med skrivtävling.

År 1942 inleddes biblioteksverksamheten i Kil på den plats som kommunens samhällsbyggnadskontor ligger idag. Innan fanns föreningsbibliotek men då bildades Folkbiblioteket. År 1960 flyttade det till andra våningen av nämndemansgården.

­Den 2 december för 50 år sedan invigdes den nya byggnaden längs Storgatan där biblioteket legat sedan dess.

–  Då var det inte lika stort som det är idag, då var det bara den bortre delen av byggnaden, säger Oscar Hirvonen, biblioteksassistent.

Den andra delen har haft alla möjliga typer av verksamheter. Det var efter en renovering 2018 som vi tog beslag på mer delar av huset.

Kils bibliotek har legat på sin nuvarande plats längs Storgatan i 50 år.

Jubileumsveckan

Den 15 november var det sista dagen att lämna in sitt bidrag för en skrivtävling som går ut på att skriva om historier, minnen eller fantasier som på något sätt är kopplade till bibliotek.

– Det är tre olika åldersgrupper. Det är 9–12 år, 13–19 år och 20 år och uppåt, säger Elin Möckelind, bibliotekarie.

Tävlingen är för de som är bosatta i Kils kommun.

Vecka 48 kommer biblioteket hålla i jubileumsfirande. På tisdagen den 29 november kommer de ha en författarafton med fyra författare med lokal anknytning.  

– Då kommer Anita och Bernt Andersson, Mikael Skalstad och Henry Nilsson. Det blir ett gruppsamtal om deras författarskap och om deras relation till bibliotek.

Minnen

För att fira 50-årsjubileet kommer det dessutom finnas en utställning om bibliotekets historia. Därför efterfrågas nu gamla bilder eller andra minnessaker.

– Det kan vara gamla lånekort eller vad som helst. Vi ska bland annat låna några prylar från Runnevåls skolmuseum som har tillhört biblioteket tidigare. Vi försöker fokusera på de senaste 50 åren, säger Josefin Jansson, biblioteksassistent.

Det blir vernissage på utställningen under fredagen den 2 december. Då annonseras även vilka som har vunnit skrivtävlingen och allmänheten får ta del av de vinnande texterna.

Tidigare låg biblioteket på Nämndemansgården.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se