Vilken är din bästa tradition?

När jag var liten hade min mamma varje jul gjort i ordning var sin paketkalender till mig och min lillebror. Små saker hon hade hittat under årets lopp, alltifrån glitterpennor till chokladtomtar, var nu prydligt inslagna i 24 små paket i olika sorters julpapper.

På julaftons morgon hängde dessutom julstrumporna, som växt avsevärt under natten, på våra respektive dörrar och hägrade.

Hela december och framförallt julafton följde ett bestämt mönster av aktiviteter och traditioner. Julgröt hos farmor på morgonen, åka och tända ljus på kyrkogården, julfika och julmat… Och så den ständiga frågan: Skulle vi öppna julklappar innan eller efter Karl-Bertil Jonsson?

När man blir äldre och livet förändras ser det kanske inte prick likadant ut längre. Man flyttar hemifrån, relationer och familjekonstellationer ändras, våra äldre går vidare…

Ibland kan det kännas svårt. Det blir så påtagligt att livet är något annat när de starka traditionerna inte längre finns.

Ändå finns det något fint i att traditioner ändras och följer det liv vi lever.

Sedan jag skaffade egen familj har jag funderat mycket över just traditioner. Vad vill jag ta med mig in i min nya familj och varför? Hur ska just vår familj göra?

En tradition jag håller hårt i är att baka pepparkakor med min femåring. Hon får leka loss med kristyr och pepparkaksdekorationer hur mycket hon vill och stoltsera med sina konstverk. Jag lever genom henne.

En annan jultradition som lever starkt är pysseldagen med mina gamla pluggkompisar. Kola, fudge och mintchoklad kokas till tonerna av varandras julmusik på Spotify. Under pandemin blev det istället frisbeegolf och julfika utomhus – en pandemilösning så god som någon.

Med tiden hittar man sina egna traditioner. Kanske behöver man heller inte känna någon stress över att spika nya traditioner ”bara för att”, utan tillåta sig att känna sig för. Vad känns rätt för mig? För oss?

Det finns många som inte tycker att julen är så rolig och då kanske traditioner lätt blir en börda. Ska man ha traditioner bör de skapa mening eller glädje, annars kanske det är dags att tänka om?

Vilken är din bästa jultradition? Finns det någon tradition som kanske är dags att ompröva?

Vi på redaktionen önskar er alla en riktigt mysig december – med eller utan traditioner!

Helena Lundberg, redaktör KHaktuellt

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se