Mandat och möjligheter

Rått, grått och regnigt. Ändå ovanligt milt för årstiden. Novembervädret har senaste veckorna visat sin sämre skrud. Man burrar in sig i långa vinterjackor och halsduken blir med ens en modern inneaccessoar, när värmen inne sänks överallt på grund av elkris och elpris. Ständigt ruggigt är känslan. Samtidigt; Afrika svälter och torkar sönder. Ukraina bombas. Allt fler barn lever i fattigdom i Sverige. Det smattrar som hällregn med nyheter om katastrofer, varningar och riskanalyser. Studenter tvingas lämna sina studier, lärarna går på knäna, vården krackelerar. Dessvärre är känslan att ju stramare budgeten blir desto mer tvingas varje sektion, myndighet, kommun, avdelning, arbetsgrupp se till sin egen budget och tumma på behov som egentligen behöver tillgodoses för att helheten ska fungera. Kaos!

Mina tankar har sista tiden vandrat mycket. Var hamnar gemene man i det stora hela? Vad är ett riktigt jobb? Vad kan varje enskild individ bidra med för att göra skillnad? I arbetsvetenskapen säger man generellt att det finns de som arbetar för sitt självförverkligande i arbetet och andra för att få pengar till sin fritid. Men det är inte svart eller vitt.

För min del handlar det i grunden om att göra skillnad för andra i mitt arbete. Ett slags självförverkligande i sig. Vad kan jag skapa som inte finns idag? Vad har jag att arbeta med? Hur kan jag påverka? Alla har vi olika medel att tillgå. Just nu kämpar jag för barn med diagnoser. För alla barns rättigheter till en aktiv fritid. Att vara med på sina villkor. Det finns riktlinjer från riksidrottsförbundet, rättigheter enligt barnkonventionen, strategiska mål från regionen, medel avsatta i kommunen, för att detta ska ske. Där kan vi som arbetar i en förening göra skillnad, använda våra mandat och hitta möjliga vägar för att nå mål som gynnar andra. Inte bara barn. Utan alla i någon form av utanförskap. För att få andra att må lite bättre. Här kommer vårt arbete i föreningslivet i Karlstad att fortsätta. Och vi måste hjälpas åt! 

Hur kan just du i din roll på din arbetsplats få det att fungera lite bättre? Stort som litet. Lite självförverkligande även för dig. Tillsammans kan gemene man göra skillnad. Nu mer än någonsin måste vi tänka till. Oavsett vilket arbete eller yrkesroll. Trevlig helg!

Föreningsutvecklare, Korpen Karlstad

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se