Nissebreven som blev julkalenderbok

Therése Hedin är aktuell med sin julkalenderbok ”Nisse och Ninni flyttar in”. /Foto: Helena Lundberg

Vem har missat de populära nissebreven? Likt en julkalender får barnen följa de små nissarnas bus och uppdrag varje decemberdag fram till julafton, men ofta är det lika kul för de vuxna. Therése Hedin från Karlstad tog nissebreven steget längre och skapade en hel julkalenderbok.

Idén till julkalenderboken ”Nisse och Ninni flyttar in” kom 2018. Therése Hedin var djupt engagerad i barnens nissebrev. Det som började med en enkel liten dörr till nissen växte sig snabbt och blev till ett flervåningshus med trädgård.

– Jag tycker det är så roligt att pyssla med de små sakerna. Tomtenissarna kom hem till oss på nätterna och hittade på små hyss och gav uppdrag. När jag la ut detta på Facebook började folk kommentera efter ett tag att ”varför skriver du inte en bok om det här?”. Ja, varför gör jag inte det, tänkte jag.

Nu, fyra år senare, sitter Therése med den färdiga julkalenderboken framför sig hemma i huset i Hagalund i Karlstad.

Envis

I januari 2022 skrev Therése avtal med hybridförlaget Lumenos i Forshaga. Vägen dit var dock inte spikrak, utan kantad av besvikelser och refuseringar från flera förlag. Hon hade nästan gett upp, när hon valde att göra ett sista ryck.

– Jag tänkte ”varför ska jag ge upp?”. Flygplan lyfter i motvind. Till och med Astrid Lindgren blev ju refuserad, skrattar hon.

Att ha lagt undan boken ett tag var också ett vinnande koncept, då hon nu kunde se texten med nya ögon och valde att skriva om delar av den. Den här gången gick det vägen.

Förlaget hjälpte henne också att komma i kontakt med Julia Wingård i Kil, som har illustrerat bokens alla bilder.

Med en färdig bok i handen är det stora projektet nu att nå ut med den. Hon fick bland annat följa med förlaget till Bokmässan i Göteborg för att sälja och signera sina böcker.

– Det är inte lätt att göra sig synlig bland alla stora författare och kändisar. Eftersom jag är så okänd funderade jag på hur jag skulle göra mig sedd. Det slutade med att jag klädde ut mig exakt som nissarna i boken, det verkade göra folk glada, berättar hon med ett leende.

Julmagi

Therése håller kärleksfullt i boken. Hon hoppas att den ska kunna bli en tradition för många att plocka fram år efter år.

– Det är tänkt att en vuxen ska sitta med och läsa och ta de där mysiga fem minuterna med sitt barn varje dag. Det är såna där småsaker man ska ta till vara på. Allt behöver inte vara så stort och häftigt, julen kan vara doften av hyacint eller nybakade pepparkakor.

Boken riktar sig till barn i alla åldrar, det finns något för stora så väl som små. I boken får man följa tomtenissarna Nisse och Ninni som flyttar in hos en människofamilj för att sprida julstämning.

– Sedan kommer också det elaka trollet Terje, han hittar på lite elakare bus och försöker förstöra julen. Det blir lite skräckblandad förtjusning, berättar hon med ett skratt.

Boken ger också tips på bus, enkla recept och uppmärksammar speciella dagar så som Nobeldagen, pepparkakans dag, brandvarnarens dag med flera.

Reaktionerna på boken har än så länge varit att den verkar fin och mysig, men den riktiga feedbacken lär hon få först när december startat. Det är ju inte meningen att man ska tjuvstarta.

Hur hoppas du att boken ska mottas?

– Att de känner den där julmagin som jag vill sprida.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se