Reflex – en billig livförsäkring i mörkret

Även vid upplysta gator kan det vara svårt att se gångtrafikanter som inte bär reflex.

När mörkret lägger sig över tillvaron är det viktigt att tänka på att man syns. Därför har Länsförsäkringar Värmland en kampanj för att påminna allmänheten.

– Alla vet att man borde ha en reflex. Det har knappast undgått någon, men ibland styr vanans makt, säger Tommy Ernerudh, kommunikationschef.

I mörkare förhållanden försämras synförmågan och möjligheten att urskilja kontraster. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförare svårare att upptäcka fotgängare.

Under årets mörkare period är det därför viktigt att göra vad man kan för att medtrafikanterna får syn på en när man rör sig i trafiken.

Enligt Trafikverket sker de flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas, i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Att bära reflex när det är mörkt ute kan därför rädda liv.

– Därför är det viktigt att man sätter på sig reflex när man rör sig ute. Det finns många varianter idag. Förutom vanliga reflexer finns det till exempel mössor, västar och slapwraps. Man behöver inte fästa en säkerhetsnål i jackan om man inte vill, säger Tommy Ernerudh, kommunikationschef för Länsförsäkringar Värmland.

Synas

Med reflex syns du som gående på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med påslaget halvljus. Om du har mörka kläder och inga reflexer upptäcker en bil med halvljus dig på 20–30 meters avstånd och om du har ljusa kläder, men inga reflexer, syns du på cirka 60 meters håll. Är det dessutom blött ute blir vägbanan ännu mörkare och gatubelysningens effekt minskar.

– Det är en dramatisk skillnad på hur man syns med eller utan reflex.

Reflexer syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen. Den som går på en väg med tung trafik kan behöva komplettera reflexerna med en ficklampa.

Kontrollera så att din reflex är SIS eller CE-märkt. En normal livslängd för en reflex är ungefär tre år. Därför bör reflexer bytas ut regelbundet.

– Antingen får man gratis någonstans eller så köper man det, det är en väldigt billig produkt och inget som gräver hål i plånboken.

Kampanj

Vecka 46 varje år, med undantag från pandemin, är Länsförsäkringar Värmlands hållbarhetsvecka där de lägger extra fokus på ett tryggare Värmland.

Bland annat bjuder de på lunch hos Stadsmissionen Karlstad och fika hos Ria Karlstad. Det delas ut hållbarhetspris som ska uppmuntra, skapa engagemang och hylla de som bidrar till att stärka Värmland. Sedan skänker de även reflexvästar till förskolebarn.

– Alla vet att man borde ha en reflex. Det har knappast undgått någon, men ibland styr vanans makt så vi vill påminna folk om att tänka på det.

Totalt har de under de senaste fem åren delat ut cirka 40 000 reflexvästar. Under helgen delar de även ut reflexer i Arvika och Sunne samt Karlstad i Inre hamn och centrum till pendlare. De senaste åren har även Brandskyddsföreningen varit med under de dagarna för att informera och dela ut brandvarnare. Inför veckan hade de 700 reflexer och 300 brandvarnare som skulle delas ut.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se