Arne från Stadsmissionen är Årets Sola

Arne Ericsson blev Årets sola för sitt engagemang på Stadsmissionen. /Foto: Press.

Nu har årets sola 2022 utsetts och det blev ingen mindre än Arne Ericsson för hans engagemang på Stadsmissionen i Karlstad. För KHaktuellt berättar han om sin drivkraft och den stora tacksamhet han möter.

Varje år delar Karlstad kommun ut priset Årets sola till en inspirerande och driftig person med ett soligt och gott bemötande. Målbilden för priset är Eva-Lisa Holtz, den handlingskraftiga servitrisen som startade eget värdshus på 1700-talet och som kallades Sola för sin glada gästvänlighet.

Vinnaren presenterades på galan 100° Karlstad den 11 november och belönades med inte bara en fin statyett utan också 20 000 kronor.

I år gick det ärofyllda priset till Arne Ericsson på Stadsmissionen. Motiveringen löd: ”Med stort engagemang och nytänkande skapar Arne Ericsson bättre förutsättningar för de mest utsatta i samhället. Med passion för mat och råvaror skänker han glädje till såväl barnfamiljer som bostadslösa genom sitt arbete på Stadsmissionen i Karlstad. Arne ser människan i eländiga situationer och bidrar genom kreativitet och nytänkande till ett bättre samhälle”.

– Det känns naturligtvis jättebra och framförallt att verksamheten blir uppmärksammad. Som jag sa i tacktalet så delar jag den här utmärkelsen med alla andra volontärer, anställda, praktikanter med flera. Det finns ett stort hjärta och engagemang för att göra livet lättare för de riktiga hjältarna, de som går runt på stan med hela sitt liv i två Ikea-kassar, säger Arne.

Perspektiv

Arne fick inblick i Stadsmissionens verksamhet när han flyttade in i en bostad alldeles i närheten och fick se människor stå och köa för mat mitt i snödrivorna.

– Jag ringde på och frågade om de behövde hjälp och på den vägen är det.

Arne drivs av att kunna hjälpa behövande och beskriver att Stadsmissionen för många är en frizon.

– De är så otroligt tacksamma. Många av dem är vana vid att folk tittar bort, men här ser vi dem i ögonen, hälsar och säger välkomna. Vi får en sån uppskattning. Jag älskar att gå på stan och höra ”tjenare, vad blir det för mat imorgon?”. Jag får ett helt annat perspektiv på mitt eget liv och mina egna tankar.

Stadsmissionen erbjuder också praktikplatser till de som försöker ta sig ur missbruk, för att hjälpa dem att skapa en meningsfull aktivitet och ett nytt socialt nätverk.

– Det är väldigt värdefullt för individen, men vi sparar också på kostnader för sjukvård, kommun och allt annat runt omkring.

Vad betyder det här priset för din verksamhet?

– Vi kommer få enklare att få tag i månadsgivare och sponsorer. Vi är en ideell förening så vi lever på människors och företags bidrag. Vi sa i styrelsen i våras att fortsätter det så här har vi bara råd att behålla verksamheten i tre år – sen är kapitalet slut. Nu känns det mer hoppfullt.

Pristagare

Förutom utmärkelsen Årets Sola delades även åtta andra priser ut under galan. Priset ”Effect good to great award” gick till Karlstads energi, Autowåx Bil AB vann Swedbanks företagarpris, Familjen Johansson och Klässbols Linneväveri fick ta emot Löfbergs Family Business Award, IF Göta Karlstads sportchef Johan Engberg vann Årets mötespris, Vero Moda/Vila Bergvik blev Årets butik, Jessica Iderström blev Årets Nyföretagare med sitt företag Jessicas chark och deli, Eric Johansson med Clear river racing vann Årets samverkanspris och slutligen gick Compare Innovationspris till Elvenite.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se