CSU-elev testar på arbetslivet

Alexander Pettersson vid sin praktikplats. /Foto: Karlstads kommun. /Foto: Karlstads kommun.

Som grundskoleelev är det obligatoriskt med prao, men med funktionsvariation kan det vara svårt att hitta plats, men för Alexander Pettersson, 15, som går i en central särskild undervisningsgrupp, CSU, slutade sökandet i en fullträff – på Ica Supermarket Fanfaren.

Precis som för alla ungdomar är det viktigt med struktur och tydlighet i skolan och det är särskilt viktigt för Alexander Pettersson.

– Prao är en viktig pusselbit för att vidga elevers perspektiv kring arbetsliv och arbetsmarknad och kan vara avgörande för elevens val av gymnasieinriktning och framtida yrkesval. För elever på CSU har praoplatser visat sig vara särskilt svåra att få tag på, säger Christina Höök, verksamhetsutvecklare på Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Alexander Petterson visade intresse för livsmedelsbranschen, när han skulle praoa för första gången i våras. Det var ett intensivt sökande för att hitta en praoplats, men till slut löste sig situationen när skolan kom i kontakt med en livsmedelsbutik i Karlstad.

–Jag har alltid haft en vision om att jag skulle kunna jobba på Ica eller andra liknande butiker när jag blir äldre. Jag ville prova att se hur det funkar genom att praoa på Ica Fanfaren, säger han.

Introducera

Man kanske utgår ifrån att det kan vara svårare och mer tidskrävande att ta emot praoelever med funktionsvariationer. Enligt Christina Höök är det ett helt felaktigt antagande.

­– Egentligen handlar det om att introducera eleven som är “ny på jobbet” på ett lämpligt sätt. Introduktionen behöver anpassas för en minderårig och tydligt visa vad som gäller på den aktuella arbetsplatsen. Vi har många fantastiska lokala arbetsgivare och det är otroligt synd om praotillfällen faller på felaktiga uppfattningar om våra elevers kapacitet att arbeta, berättar hon.

Caroline Gimmå, butikschef på Ica Fanfaren minns Alexander väl och berättar hur hon mötte en helt vanlig och jättegullig kille utanför butiken, som strålade av glädje. 

– Man får så mycket arbetsglädje av praoelever som Alexander. Det blir mycket skratt tillsammans och man får en annan typ av avbrott i vardagen. Om handledaren tappar lite tid så får man samtidigt lite tillbaka eftersom Alexander också gör lite av uppgifterna. Så på det stora hela tappar man inte någon tid att tala om, i alla fall inte i vårt yrke, säger hon.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se