Kilsklass tog hem länstävlingen i First Lego League

Laget Legoisterna tog hem länstävlingen och får nu medverka i skandinaviska finalen. /Foto: First Lego League.

Den 12 november tävlade värmländska ungdomar i en internationell tävling på Värmlands Museum. Årets tema var ”Superpowered” och handlade om energi.

Framgångsrika ingenjörer eller teknikprojekt kräver många olika färdigheter och egenskaper. Under årets länstävling inom First Lego League löste ungdomar teknik- och energiuppdrag på Värmlands Museum.

First Lego League hölls första gången 2007 och är en teknikturnering för ungdomar i åldrarna 10 till 16 år där man arbetar med ett gemensamt uppdrag, men där lösningarna kan vara många. Tävlingen hålls på åtta orter i Sverige samtidigt.

Förståelse

Projektet ingår i teknikjakten Teknikjakten som ska stimulera naturvetenskap och teknik och som arrangeras av Karlstads universitet.

– Ungdomarna lär sig att se sammanhang mellan de olika delarna av uppdragen. De får en ökad förståelse av temat och problem relaterade till det, och sist men inte minst får de hitta lösningar, säger Susanne Walan, projektledare, Teknikerjakten, Karlstads universitet.

Turneringen handlar inte bara om att bygga och tävla med robotar. Varje lag har tre moment som ska lösas: programmera en legorobot som ska klara vissa uppgifter på en bana, kunna beskriva och berätta hur de gjort så att andra förstår, samt en teoretisk del. Varje år finns det ett nytt tema – årets tema var Superpowered och handlade om energi.

­– Tidigare erfarenheter om den här tävlingsdagen gör att entusiasm och kämpaglöd förväntas under robotkampen.


Vinnare

På turneringsdagen tävlade fem skolklasser mot varandra och höll presentationer inför domarna i alla kategorier. Lagen presenterade sina lösningar inom projekt och teknik samt presenterade hur kärnvärdena har genomsyrat arbetet. Sedan hölls även robottävlingar.

Legoisterna från Sannerudsskolan i Kil gick ur som vinnare i årets regionala tävling. Nu får de delta i den skandinaviska finalen som arrangeras i Oslo den 2–3 december.

Där de ställs mot andra Champion-vinnare från hela Skandinavien och Färöarna. Vinnaren därifrån får medverka i världsmästerskapet i USA.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se