Karlstad är årets arkitektkommun – för tredje året i rad

Erik Nilsson (KD) mottog utmärkelsen. /Foto: Sveriges Arkitekter

Varje år sedan 2015 delar Sveriges Arkitekter, tillsammans med HSB, ut utmärkelsen Sveriges Arkitekturkommun. Nu står det klart att Karlstad får utmärkelsen.

Fyra år i rad har Karlstad varit bland de tio kommuner som tävlat om att bli Årets arkitekturkommun och under de tre senaste har kommunen tagit hem segern.

Priset, som delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund, går till den kommun som lyckas bäst med att kombinera ett högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

– Det är ju riktigt, riktigt fantastiskt att vi nu vinner för tredje året i rad. Det är en fin bekräftelse på att vi gör ett bra arbete, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Index

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur.

Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

Priset delas ut för femte året i rad och lyfter fram de kommuner som är de bästa ur arkitekturperspektiv.

– Att arkitektkåren har gett höga betyg till kommunens tjänstepersoners inställning och bemötande i arkitekturfrågor i allt från markanvisningar, detaljplaner, bygglov och stadsmiljöåtgärder är mycket glädjande. Det stärker oss i vår uppfattning att vi i det dagliga arbetet lyckas tydliggöra att arkitekturaspekter har en viktig roll i att bidraga till ett attraktivt och hållbart Karlstad, säger Henrik Sjöberg, stadsarkitekt.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se