Årets torggran från Stodene

Den traditionsenliga grantändningen på Stora torget i Karlstad ägde rum fredagen den 25 november. I år var det en gran från Stodene som uppfyllde alla kriterier.

Karlstads kommun och Centrum Karlstad stod bakom och höll i det traditionsenliga arrangemanget på Stora Torget. Henrik Lander (C) från teknik- och fastighetsnämnden och Hanna Åkerstedt, ordförande i Centrum Karlstad, höll tal och tände den pampiga granen för året.

Till tonerna av stämningsfull julmusik från kören Söt likör fick besökarna mumsa på pepparkakor och glögg och beskåda grantändningen.

Inget av de inkomna tipsen från allmänheten kunde leva upp till de kriterier som finns för torggranen, men till slut fann man en lämplig gran i Stodene på kommunens egen mark.

– Den här var tillräckligt stor och stod nära vägen, vilket gjorde den till en bra kandidat, säger Lennart Seger, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Granen kommer traditionsenligt att lysa mellan första advent och tjugondag jul, men för övrig vinterbelysning i Karlstad centrum har belysningsperioden kortats ner från fyra till två månader för att spara el. Vinterbelysning förbrukar relativt lite el, men kommunen vill kunna spara in där det går. Tack vare den förkortade belysningsperioden kan 8800 KWh sparas in ungefär för denna vinter.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se