“Ge inte bort alkohol i julklapp”

Med kampanjen vit jul hoppas IOGT-NTO att folk väljer att avstå från alkohol under julhelgen.

Vit jul är en kampanj som drivs av IOGT-NTO, organisationen och folkrörelsen som arbetar för en restriktiv alkoholpolitik.

– En del barn är rädda och vill inte ens fira jul och nyår. Samtidigt säljer Systembolaget bättre än någonsin, säger Monica Ståhl, ordförande IOGT-NTO Värmland.

En vit jul i form av att folk avstår från alkohol – det är vad IOGT-NTO hoppas på med sin traditionsenliga kampanj inför varje jul.

– En del barn är rädda och vill inte ens fira jul och nyår. Samtidigt säljer Systembolaget bättre än någonsin. Det är därför vi har haft den här kampanjen i minst tio år nu, säger Monica Ståhl, ordförande IOGT-NTO Värmland, och fortsätter:

– Om folk lät bli alkoholen hade de haft råd med fler julklappar i stället. Vi hade också sluppit så många alkoholrelaterade olyckor i trafiken. En full förare är en för mycket.

Aktiviteter

Kampanjen drivs även av Junis, som är en del av IOGT-NTO men en egen självständig organisation. Junis är barnens organisation och skapar opinion för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö.

– Vårt budskap är detsamma som alltid, att alla barn ska ha rätt till en trygg jul, säger Anna-Greta Johansson, juniorledare på Junis för hela Värmlands distrikt och som förra året belönades med Junis utmärkelse Årets trotjänare.

– Som alla år hoppas man att folk ska ta en vit jul för barnens skull, säger Lena Andersson, juniorledare på Junis i Storfors.

– Vårt budskap är även att man inte ska ge bort alkohol i julklapp, det är väldigt viktigt. Det förekommer fortfarande att företag ger bort alkohol i julklapp till sina anställda och man vet ju inte vem det träffar, säger Anna-Greta.

Junis verksamhet är till stor del öppen för alla. De anordnar diskon och andra utåtriktade aktiviteter och informerar om att de finns – så att de under 15 år som vill kan bli medlemmar.

– Alla barn ska ha tillgång till något att göra under julen. Det är viktigt att alla barn får ta del av vår verksamhet, så under sommar och jul har vi mycket öppna aktiviteter, berättar Lena.

– Vi kommer ha många aktiviteter i våra lokala Junis-föreningar och vara i Hammarö, Storfors, Råda, Arvika och Glava. Vi kommer ha en cirkusskola, julpyssel, disko och lite olika saker, berättar Anna-Greta och fortsätter:

– Vi vänder oss även till vuxna och är ute och pratar med folk om att avstå alkohol i samband med julhelgen. Detta kommer ske i samband med andra aktiviteter så som julmarknader. Vi ska också stå utanför något kommunhus efter sista kommunfullmäktigesammanträdet för att prata med politiker.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se