Säkra jullovet på Fritidsbanken

Annika Haglund driver Fritidsbanken i Kil. /Foto: Privat.

I en tid av kraftigt höjda priser behöver många spara in på det som går. Fritidsbanken, som fungerar som ett bibliotek men med sport- och friluftsprylar, vill inspirera till en aktiv fritid och även få folk att låna istället för att köpa.

– Just nu har vi mycket skridskor, längdskidor, slalomskidor, snowboard, pulkor, bob, hockeyutrustning och hjälmar med mera, berättar Kicki Söderlund från Fritidsbanken i Kil.

Fritidsbanken är ett värmländskt initiativ. I Deje i Forshaga kommun öppnades den första Fritidsbanken 2013. Bakom idén stod diakonen Carina Haak och i samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett öppnare Värmland kunde idén förverkligas.

Det blev ett framgångskoncept och idag finns Fritidsbanken på över 120 orter i Sverige. I Värmland finns Fritidsbanken, förutom i Deje, även i Karlstad, Kil och Hammarö och flera andra orter.

Aktiv fritid

Fritidsbanken är ideell och helt utan vinstintresse. Föreningen vill inspirera till en aktiv fritid och samtidigt motverka slit och släng genom att låna ut sport- och friluftsutrustning så länge det går. Att låna lämpar sig extra bra för barn som snabbt växer ur sin storlek och för vuxna som gärna vill prova på olika aktiviteter. Alla får låna gratis i 14 dagar.

– Nu på vintern har vi lite fler saker man kan låna för då krävs det ofta lite mer utrustning. Vi har till exempel längdskidor, slalomskidor, snowboard, pulkor, bob, skridskor, hockeyutrustning och hjälmar. Vi har även mycket för inomhusaktiviteter, så som innebandyklubbor och -bollar, berättar Kicki Söderlund från Fritidsbanken i Kil där hon arbetar tillsammans med Annika Haglund som är ansvarig.

För att planera sitt jullov på bästa sätt kan man enkelt se på hemsidan om det man söker finns tillgängligt i sortimentet. Man kan förstås även ringa eller komma och besöka.

Det är också många som vill skänka till Fritidsbanken. På tippen finns ofta en container avsedd för just detta ändamål. Alternativet är att komma och lämna grejer på plats.

Att Kicki och Annika brinner för Fritidsbanken är det inget tvivel om. Kicki har till och med Fritidsbankens telefon med sig när hon själv inte är på plats, just för att kunna låna ut saker om det skulle behövas. Hon menar att det är fler besökare nu än annars och framförallt går det åt mycket skridskor.

Hur tycker du det är att vara engagerad i fritidsbanken?

– Jag tycker det är väldigt viktigt och speciellt i en tid som denna när priserna och inflationen ser ut som den gör. Det finns jättemånga barn som inte ens kan vara med på idrottslektioner, på grund av att man måste vara med på skridskoåkning och sådant som ingår i undervisningen. Skolan ska ju vara gratis och alla ska vara lika, så jag tycker det är superviktigt att det finns möjlighet att låna, säger Kicki.

Fritidsbanken är en viktig livlina för många och enligt Kicki är det tydligt att folk är tacksamma.

– Det är viktigt att Fritidsbanken får vara kvar. Det är en ekonomisk fråga som varit på tapeten, i vilken form Fritidsbanken ska få finnas. Vi som jobbar här är såklart extra rädda om den.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se