I stressiga tider

Julstress eller cupstress eller till och med vardagsstress?

Känner du stressen? Känner du pressen? Pallar du trycket? Orkar du med?

Visst är det konstigt. Vi människor är ett djur som oftast är stressat i olika situationer. Viss stress skapar vi själva, annan stress kommer bara utan att vi vet och ibland blir vi tvungna att stressa.

Själv har jag som krönikör haft en oerhört stressig måndag när jag skrev denna text. Under helgen som var höll jag på med att lotta lag till en innebandycup som när ni läser denna text spelades den 4 december. Så jag kände en oerhört stark press att genomföra en stor och fin cup. Det har varit oerhört stressande och massa samtal att ringa och sms att skicka till lagledare, till hallansvarig, till beställare av pokal och vinster. Klippa små lappar med lagnamn för att behöva lotta om grupperna. Men sen när jag väl var klar på tisdagen med allt, kände jag bara ett oerhört lugn och trivsam trygghet. ”Jag klarade mig igen!” Man kan känna hur det rinner av en att man klarat av något stort. Som den där tentan som en student bävar inför. Som ett körkortsprov eller kanske stressen med att köpa bra julklappar för snart är det julafton igen.

Jag är den som inte är stressad till vardags eller i jobbet. Jag är dock stressad när jag känner att jag tar på mig för mycket och ibland känner att väggen kommer närmare. Men sen så gäller det att andas och tänka snart är det över, du klarar det här. Snart har du gjort något stordåd.

Men snart börjar stressen igen, söndagen kommer och den här innebandycupen måste genomföras. Man blir rädd för att göra fel eller för att det inte är bra nog. Men jag har fått bevisat för mig den här gången att jag verkat göra en oerhört fin produkt av det hela. När man får kvitto på att antalet lag ökar från 12 till 16. Men det var en oerhört stressig och utmanande situation att hinna med att göra och fixa.

Men jag borde ju nämna om den här ofrivilliga stressen som vi människor också hamnar i ibland. Jag hade inte tänkt nämna krig och konflikter i denna krönika men du kan nog lista ut. Det måste vara oerhört påfrestande och superstressade för den som upplever denna situation. Det är inget jag önskar någon och alla ska ha rätt till lika värde oavsett vem du är.

Så det finns stressade situationer i livet helt klart. Nu hoppas jag bara att julstressen inte slår slint på mig. Det har den i och för sig aldrig gjort i mitt liv så varför skulle den börja nu?

Så sluta stressa och lev i nuet. Imorgon är idag redan försent, och du, tro vad du vill men situationer som man själv skapar stress till kan vara sköna att reda ut för att kunna slappna av ordentligt efteråt.

Med det sagt så önskar jag en god stressfri jul och på återläsande till en ny spännande och inte ihopstressad text om olika stressfaktorer och situationer nästa år.

Wictor Gullström, Korpen.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se