Futsalcup avgörs i Deje sporthallar

Lördagen den 14 januari går den traditionella cupen i futsal som arrangeras av Forshaga IF. Foto: Privat.

Efter två år av pandemi arrangerar Forshaga IF den 14 januari sin traditionella futsalcup i Dejes båda sporthallar. Totalt är det 16 lag som deltar i cupen, med både lokala talanger och lag utifrån.

– I futsal blir det alltid överraskningar, säger Roger Häggstad från Forshaga IF.

Futsal är en variant på fotboll med färre utespelare och på mindre spelyta. Forshaga IF:s futsalcup spelas den 14 januari i sporthallarna i Deje.

När cupen är fylld med maxantalet 16 lag blir det 38 matcher som spelas innan segrarna i respektive A- och B-slutspel koras. Prispotten är hela 19 000 kronor med ett första pris på 10 000 kronor till vinnaren i A-slutspelet.

Bland de lokala lagen finns bland annat Forshaga IF med två lag samt Deje IK. Sommaro kommer med två lag, vilket även Hertzöga gör varav ett är juniorlag. Munkfors, Karlstad Stars och Skoghall kommer också. Dessutom deltar Fogdö från Strängnäs. Vilka som tar de återstående platserna återstår att se.

– Vi har ofta haft solklara favoriter i tidigare upplagor av cupen, men dessa har många gånger fallit och i år är ser det ut att bli en öppen historia, i futsal blir det alltid överraskningar, säger Roger Häggstad, Forshaga IF, och fortsätter:

– Vi vill passa på att tacka våra sponsorer FD Bladet, Woody Bygghandel Deje Trä, Karl Hedin i Karlstad samt ICA Nära i Deje – utan dem hade det inte blivit någon cup.

Sport på frammarsch

– Från arrangörshåll hoppas man på att idrottsintresserade tar tillfället i akt och gör ett besök för det kommer att bjudas på spänning, dramatik, känslor och spelare med goda tekniska färdigheter.

Futsal är ur ett världsperspektiv en enormt stor sport med en utbredning som bara fotbollen, och möjligen handbollen, kan jämföras med inom lagsporterna. Den är dessutom billig för utövarna då det inte kräver någon annan utrustning än gympaskor.

Sverige har släpat efter i utvecklingen, men idag är futsal bland de snabbast växande sporterna i landet på både herr- och damsidan. Klubbar som Hammarby och IFK Göteborg har seriespel som en given del i sin verksamhet. Tv har börjat sända från seriespel, SM-slutspel, landskamper och internationella turneringar, vilket visar på att det är en sport på frammarsch.

– Lite kuriosa är att för några veckor sedan sände Eurosport en seriematch mellan Uddevalla och Skoftebyn (Dalsland), de sistnämnda har ett par gånger gästat vår cup och bjudit publiken på ett fint futsalspel. Våra grannlandskap Närke och Dalsland har fått en bra snurr på futsal och har lag i svensk elit men här i Värmland går det trögt av flera anledningar, avslutar Roger.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se