Elda rätt

I en tid med höjda elpriser väljer många att värma upp sin bostad med hjälp av vedeldning i braskamin eller öppen spis. Viktigt att tänka på är att bara använda veden som komplement till den huvudsakliga värmekällan och inte för att värma upp ett helt hus. Likaså att bara elda i begränsad utsträckning i tätbebyggt område, då det kan uppstå störande rök.

För att förbränningen ska vara så bra som möjligt, håll ett vakande öga på röken. Är den mörk, gulaktig eller har kraftig lukt är förbränningen ofullständig. Undvik också att pyrelda av samma anledning samt för att slippa ökade utsläpp av farliga ämnen. Tänk på att veden ska vara torr och ha tillräcklig med syretillförsel.

Det är förbjudet att elda avfall så som plast, målat, mjölkkartonger med mera. För fler råd hänvisas till Karlstad kommuns hemsida.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se